Medi ambient

Municipal

Els horts de l'Hospitalet tindran aigua del metro

Un conveni preveu ampliar la utilització de l'aigua freàtica que es bombeja a l'L1

La vuitantena d'horts socials que s'han habilitat al parc de Can Buxeres, a l'Hospitalet, es regaran amb aigua que es filtra a la línia 1 de metro. L'Ajuntament i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) van signar ahir un conveni pel qual s'amplia l'aprofitament de l'aigua que es bombeja del metro, en el cas de l'Hospitalet provinent sobretot de la capa freàtica, que és molt a prop de la superfície. “És una iniciativa important perquè representa la reutilització d'un recurs que ja fem servir per regar parcs i arbres i per netejar carrers, i ara l'aprofitarem també als horts socials amb l'estalvi econòmic que això genera”, va assegurar ahir l'alcaldessa, Núria Marín.

L'Hospitalet fa temps que aprofita, com la resta de ciutats per on passa el metro, l'aigua que es bombeja de la xarxa per evitar que aquesta s'inundi. La nova canalització permetrà que un cabal de dos litres per segon, que s'abocava al clavegueram, es derivi al dipòsit municipal de Can Buxeres, des d'on es destina al reg del parc del mateix nom. Una bassa permet canalitzar l'aigua fins a un sistema de mànegues, de manera que els usuaris dels horts socials poden regar dos cops a la setmana amb un horari establert.

A l'Hospitalet es recullen cada any 202.500 metres cúbics d'aigua de les filtracions subterrànies a la línia 1 de metro. Aquesta s'extreu dels pous situats a prop de les estacions Rambla Just Oliveras, Can Serra i Torrassa. La presidenta de TMB, Mercedes Vidal, va explicar que la xarxa de metro, de 119 quilòmetres, proveeix l'equivalent a 2,5 milions de metres cúbics d'aigua no potable anualment per al reg de carrers, parcs i jardins i per a la recuperació de cabals ecològics de rius com el Besòs. Una xifra que representa una quarta part dels 10 hectòmetres cúbics que es bombegen al cap de l'any de les instal·lacions del metro. En total hi ha 121 pous d'esgotament equipats amb 300 bombes. Només una vintena de pous recullen aigua amb les característiques apropiades per al seu reaprofitament. La resta es bombeja al clavegueram perquè és salada o està contaminada. L'aprofitament de les aigües del metro va començar als anys noranta i s'ha anat estenent amb convenis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona