Medi ambient

municipal

urbanisme

Torroella adquirirà el rec del Molí, el rec Vell i també l'arbreda del pas de Gualta

En conjunt es compren uns 7 quilòmetres de recs

La primera fase comportarà fer un passeig de 800 metres

Es demanarà un projecte Life

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí adquirirà tot el rec del Molí i el rec Vell, que sumen uns 7 quilòmetres; l'arbreda del pas de Gualta, i els drets de la resclosa de Torroella o d'Ullà. Amb aquesta operació, que es farà per fases, l'equip de govern –d'ERC-Junts, UPM i L'EST– vol fer una aposta per la regeneració i recuperació d'uns espais molt característics de la població.

El regidor d'Urbanisme, Jordi Colomí (UPM), explica que s'han iniciat les primeres actuacions de recuperació, amb caràcter puntual, a la zona del rec del Molí, al pont de l'entrada de Torroella, en un tram que s'allargarà fins al camí del riu Ter, uns 800 metres. És en aquest tram on ja es planteja en una primera fase fer un passeig a banda i banda del rec.

Projecte ambiciós

L'aposta és més ambiciosa, segons explica Colomí, perquè es vol tornar a demanar un programa Life –vegeu la peça–, iniciativa que tan bona experiència ha comportat pel que fa a la desurbanització de la Pletera, a l'Estartit. Fonamentalment es tractaria de recuperar les lleres. Per dur-lo a terme s'hi han implicat les àrees de Medi Ambient, Món Rural, Urbanisme i Espai Ter, perquè també englobaria l'entorn d'aquest equipament cultural. Els recs que seran municipals són el del Molí, amb uns 2 quilòmetres, i el Vell, amb 5 quilòmetres de llargada.

Jordi Colomí explica que a l'arbreda del pas de Gualta es vol fer una zona de descans: “Aquest projecte ens permetrà aconseguir un filtre natural amb la trama urbana de Torroella.”

La resclosa d'Ullà

La resclosa de Torroella o d'Ullà és un dels espais més característics i, a la vegada, més estimats pels torroellencs. A banda de la seva utilitat històrica, ha estat des de fa centenars d'anys un punt per anar a passejar.

La resclosa està formada per un mur de contenció de 275 metres de llargada i és feta de pedra i morter de calç. El rec surt a l'esquerra, on el bramador desvia l'aigua cap al rec del Molí –que neix en aquest punt– per dues obertures. Precisament, una de les obertures retorna l'aigua al curs normal del riu Ter. A la resclosa hi ha una construcció d'una sola nau de petites dimensions construïda a partir del bramador. La història d'aquest característic espai està gravada a la pedra amb una sòlida, i ara ja evocadora, inscripció que diu: “Fou feta esta resclosa, cadiral i rec per mi, Don Joan Çarriera i de Gurb, compte de Solterra. Any 1670.”

LA FRASE

Aquest projecte ens permetrà aconseguir un filtre natural amb la trama urbana de Torroella
Jordi Colomí
regidor d'urbanisme de l'ajuntament de torroella (UPM)

LA XIFRA

7
quilòmetres
comprarà l'Ajuntament entre el rec del Molí i el rec Vell, més l'arbreda del pas de Gualta.

Life Pletera, el gran exemple

El regidor d'Urbanisme, Jordi Colomí, explica que el projecte és molt ambiciós perquè es vol fer una recuperació integral de tots aquests espais. I, precisament, una de les propostes que s'estan plantejant és demanar un projecte Life. I en aquest aspecte Torroella té una importantíssima experiència a l'hora de gestionar-los. En aquest sentit, i segons Colomí, la desconstrucció de l'antiga urbanització de la Pletera, a l'Estartit, amb el projecte Life de recuperació de les llacunes, és el millor exemple que es pot posar sobre la taula. En tot cas, i segons Colomí, el projecte ja avança amb pas ferm.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona