L'ACA té pendents les obres als rius que van provocar greus inundacions el 1992 i 2005

Els treballs al Ridaura no han acabat, els de la riera de Calonge tenen un retard de cinc mesos i al rec Madral tot just comencen

Al Baix Empordà, actualment, hi ha endegades tres obres llargament reivindicades per la societat civil i les administracions municipals. Es tracta d'unes obres que tenen com a objectiu frenar o minimitzar al màxim les freqüents inundacions que pateix aquesta zona. Per una banda, l'ACA finalment va iniciar les obres de condicionament de la riera de Calonge tres anys i mig després de les greus inundacions que l'octubre de 2005 van afectar les comarques gironines. La maquinària es va engegar l'abril passat i l'obra té un cost total del projecte de 12,6 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament de Calonge ha d'aportar 3,1 milions d'euros.

S'han retardat dos cops

Les obres es van endarrerir al principi per la discussió entre l'ACA i l'Ajuntament sobre el finançament de l'actuació, ja que aquesta no veia just haver s'assumir el 25% del cost de l'obra. Posteriorment, els treballs es van haver d'aturar al maig després d'adonar-se que, al febrer, el Consorci de les Gavarres va alliberar cap a 700 exemplars del peix espinós. És una espècie protegida que ha hagut de ser pescada i traslladada riera amunt. Uns treballs que han fet retardar les obres cap a cinc mesos.

En un altre punt de Calonge, al rec del Madral, l'ACA tot just ara ha iniciat les obres, que es té previst que finalitzin abans que comenci l'estiu.

Passeig tallat

Aquestes obres han provocat que part del passeig de Sant Antoni estigui tallat i s'hagi fet un desviament per la platja. Es tracta d'un rec que travessa el pla de Calonge i que està canalitzat en la zona de Sant Antoni est, però quedava pendent canalitzar-lo fins a la desembocadura.

Per últim, la Generalitat no vol que es repeteixin les inundacions que van afectar de manera contundent Platja d'Aro el 2005 i el 1992. Més de 3.800 places d'aparcament i 1.500 locals comercials i habitatges van quedar afectats fa quatre anys per unes inundacions devastadores. Per evitar-ho, l'ACA ha invertit fins ara 11 milions d'euros. El projecte ha definit quatre trams, però només s' hi ha actuat en tres, que comprenen poc més de 3 km, des de la desembocadura del Ridaura fins a la rotonda dels Xais. Per aquest 2010, la Generalitat ha pressupostat cap a 2,2 milions d'euros per enllestir aquest quart tram que encara no s'ha treballat i acabar així amb unes obres reivindicades fa més de 15 anys.

El Daró, una reivindicació històrica

El Daró, al pas per la Bisbal d'Empordà, és una altra de les reivindicacions històriques a les comarques gironines. Aquest any, l'ACA ha atorgat una subvenció per un import de 32.100 euros (sobre un cost total de 56.287 euros) a l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà per a les actuacions de millora de l'espai fluvial del Daró comprès entre la riera del Vilar i el pont del vial de circumval·lació. Les obres es perllongaran durant el 2010. En aquest sentit, l'Ajuntament va organitzar per aquest any un fòrum ciutadà per debatre les actuacions per recuperar el riu en el marc de la futura planificació de l'entorn fluvial al terme municipal. També aquest any, l'ACA invertirà 2,5 milions perquè Colomers, Jafre, Verges, la Tallada d'Empordà i Tor deixin d'abocar aigües brutes al rec del Molí. Aquesta és una obra llargament reivindicada pels veïns i ajuntaments de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona