Medi ambient

Municipal

Premià de Dalt, pioner a l'Estat en el reciclatge

S'implanten unes noves màquines per reciclar petits envasos que donen punts bescanviables per premis

Alguns municipis de la comarca ja s'hi han interessat

Premià de Dalt disposa des d'ara d'un sistema pioner a tot l'Estat per reciclar petits envasos de plàstic i alumini. Es tracta d'unes màquines, anomenades estacions de reciclatge, on després de dipositar-hi l'envàs l'usuari rebrà un tiquet que li permetrà anar acumulant punts que podrà bescanviar per diversos premis i promocions.

Segons els responsables de l'empresa que fabrica aquestes estacions, R3think, en els pròxims dies es posarà en marxa una pàgina web on es podrà consultar la relació de premis que es poden bescanviar pels punts acumulats. Aquests premis poden anar des d'un cafè fins a entrades gratuïtes a cinemes o recintes lúdics.

Les màquines tenen capacitat per emmagatzemar cadascuna unes 750 llaunes i 750 envasos de plàstic, depenent de la seva mida, i com a màxim s'hi podran introduir recipients de fins a 1,5 litres, i en queda exclosa la fracció del vidre. Un cop s'introdueixen a la màquina, aquesta els premsa i els emmagatzema. A Premià de Dalt, aquest sistema funcionarà a manera de prova pilot i en total s'instal·laran set màquines en diferents punts del municipi, com ara la plaça de la Fàbrica, el camp de futbol municipal o el pavelló.

En l'acte de presentació del nou sistema hi va ser present el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull (PDeCAT), que va destacar la implicació del municipi amb el reciclatge. “Premià de Dalt ha obert escletxa i això ha de ser un missatge per a la resta del nostre país”, va dir el conseller, que va recordar que el municipi “està deu punts per sobre” de la mitjana del país en la recollida selectiva dels recursos “i set punts per sobre” de la mitjana comarcal, amb un 49,29% de residus recollits de forma selectiva. Rull, que va comentar que “s'està estudiant la viabilitat del sistema de devolució i retorn” dels residus, va posar l'accent en el fet que “aquest sistema servirà perquè els petits envasos no vagin a les papereres i es pugui rebaixar la fracció de resta”. Rull, però, va qualificar aquest sistema de “complement”, ja que en cap cas està previst retirar els contenidors grocs per als envasos en general.

Per la seva banda, l'alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó (PDeCAT), va afirmar que aquesta “és una aposta més que fa el municipi pel reciclatge”. Triadó va explicar que aquesta prova pilot “té un cost zero” per a l'Ajuntament i que “servirà com a model per a altres poblacions”.

En aquest sentit, Triadó, que també és el conseller de Medi Ambient al Consell Comarcal, va afirmar que ja hi ha quatre municipis del Maresme –Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrils i Cabrera– interessats en aquestes màquines. Pel que fa a la tria dels espais del municipi per instal·lar-hi les estacions de reciclatge, Triadó va manifestar que “són punts per on passa molta gent i que estan a prop d'equipaments esportius i de les escoles”.

LA XIFRA

7
estacions
de reciclatge s'instal·laran en determinats punts del municipi de Premià de Dalt.

LA FRASE

Premià de Dalt ha obert escletxa i això ha de ser un missatge per a la resta del nostre país
Josep Rull
Conseller de Territori i Sostenibilitat

Una experiència que ja funciona a Amèrica del Sud

Tot i que l'experiència de Premià de Dalt és la primera de l'Estat d'aquest sistema per reciclar petits envasos, el cert és que l'empresa que fabrica les màquines ja fa temps que les ha implantat a diversos països de l'Amèrica del Sud. “Costa Rica és el país on en tenim més, amb unes 96 unitats”, va revelar el gerent de R3think, Jordi Farré. L'Equador, Mèxic, el Perú o Colòmbia són altres estats que també disposen d'estacions de reciclatge com les de Premià de Dalt, exportades per aquesta empresa, amb un total de 163 unitats. El gerent de l'empresa va explicar que aquestes màquines també serveixen per poder-hi posar publicitat, tant a l'exterior com mitjançant un vídeo, ja que les estacions de reciclatge també porten incorporada una petita pantalla. En el cas de Premià de Dalt, aquest vídeo mostra informació dels punts d'interès del municipi, així com imatges per promocionar el comerç local. A més, els responsables de la iniciativa també van voler posar de manifest una doble funció social. D'una banda, incrementar el valor de l'experiència del reciclatge reforçant el compromís del veïnat, i de l'altra, promoure la inserció laboral de persones vulnerables en risc d'exclusió social perquè la recollida dels elements reciclats i compactats dins de cada màquina la fan fundacions que tenen cura de col·lectius desprotegits. Finalment, i per completar aquesta funció social, els usuaris que accedeixin al sistema de punts per obtenir els premis també els podran bescanviar per fer donatius a diverses ONG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona