Medi ambient

RAMON VALLMITJANA

PRESident FEDeracions ADF D’OSONA

“La pitjor erosió que afecta el país és la despoblació”

Quan comença la campanya d’estiu per a les associacions de defensa forestal (ADF) d’Osona?
L’època de risc va del 15 de juny al 15 de setembre, però ens la marca més el temps que el calendari. A la tardor l’allarguem el que faci falta.
En quin estat estan els boscos de la comarca i quines zones són les més vulnerables?
Els boscos estan molt hidratats, no tenen estrès hídric, però hi ha molt sotabosc i en llocs amb poc gruix de terra. Tenim una comarca molt dividida: on hi ha un risc més alt és al sud i a tot l’oest, des del Congost fins al Lluçanès. La part est (Guilleries i Collsacabra) és una zona molt humida.
Quants voluntaris tenen ara?
Entre les onze ADF de la comarca, creades el 1986, tenim entre 200 i 300 voluntaris, preparats per sortir en qualsevol moment. Els valors de l’ADF són dos: immediatesa i coneixement del territori. A Osona tenim clar que les ADF no van ser creades per fer la competència ni substituir ningú. La nostra feina és donar tot el suport quan fa falta.
Els costa trobar voluntaris?
El voluntari està molt fidelitzat. La seva implicació i el seu compromís són totals, perquè estima el territori, és una qüestió de país, de companyonia, de salvaguardar el patrimoni de tots. El 90% del voluntariat de les ADF d’aquesta comarca és rural, és gent vinculada a l’agricultura, a la ramaderia o al forest, persones que des de petites han mamat terra. El voluntari no surt a patrullar, ja hi ha qui vigila. El que volem és gent assentada al territori. La pitjor erosió que afecta el país és el despoblament. Quan una casa de pagès queda deshabitada perdem un guaita, una intervenció ràpida i perdem un lloc on no es pastura o es cultiva; és a dir, una zona que fa de tallafocs.
I el voluntari no rep cap tipus de remuneració...
Cap ni una, però el dia que es paguin els voluntaris s’haurà acabat tot. Professionalitzar-ho és impossible, ens equivocaríem totalment. Els professionals són els bombers. Sempre hem volgut respectar l’origen de les ADF, que es van crear per fer prevenció i extinció, si cal.
Com es manté la federació d’ADF d’Osona?
La federació, creada el 1996, no té cap més propietari que les ADF que la formen. L’administració, a nosaltres no ens paga res. La federació té recursos propis amb la part professional dedicada a treballs forestals per a ajuntaments, empreses, particulars...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona