Medi ambient

Fonollosa exigeix a l’ACA una depuradora definitiva

L’Ajuntament paga una estació més petita per evitar que es continuï abocant a la llera del riu

L’alcalde critica que paguen un servei que no se’ls dona

L’Ajuntament de Fonollosa exigeix a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) una depuradora definitiva que pugui donar resposta al municipi. Ho va explicar ahir a aquest diari l’alcalde, Eloi Hernández, que va afirmar que “davant la falta de responsabilitat de l’ACA” l’Ajuntament s’ha hagut de fer càrrec de la construcció d’una estació que esperen que sigui provisional, que servirà perquè es deixin d’abocar les aigües residuals directament a la llera del riu.

Dels quatre nuclis que té el municipi, actualment Fonollosa és l’únic que aboca al riu de manera autoritzada. Canet està connectat al sistema comarcal de sanejament; Camps –amb majoria de masies disseminades– autogestiona les aigües residuals amb fosses sèptiques particulars, i Fals disposa d’una “petita estació” –com la que es posarà a Fonollosa–, mentre està a l’espera que l’ACA desencalli la depuradora de Rajadell, on s’ha d’acabar connectant.

Amb aquest escenari, el problema principal estava a Fonollosa: “Tenim autorització per abocar al riu, però no és el que volem”, va dir Hernández, que també va indicar que la carpeta s’arrossega des de fa massa temps. De fet, el 2008, l’aleshores conseller Ramon Espadaler va anunciar una macro depuradora de 900.000 euros per al municipi. Però va venir la crisi, l’ACA va fer aigües i el projecte va quedar en un calaix. Davant d’això, l’Ajuntament opta per fer-se’n càrrec: “No podem fer un projecte com el del govern, però sí trobar una solució a mig camí que ens permeti deixar d’abocar.”.

150.000 euros

El projecte ascendeix a 150.000 euros i l’Ajuntament el pagarà amb subvencions de la Diputació de Barcelona. Ara s’ha licitat la primera fase (de 100.000 euros), que permetrà connectar el nucli del poble i el Raval del Sastre. En la segona, es connectarà la zona de l’escola. L’alcalde va ser molt crític: “No podem depurar les aigües, i a més ens cobren en el rebut el cànon de sanejament. Paguem per un servei que no ens donen. Exigim a l’ACA que assumeixi la seva responsabilitat i exigim una solució definitiva, que pot ser mitjançant una depuradora o mitjançant una connexió al sistema comarcal.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona