Medi ambient

La lluita pels sediments remuntarà l’Ebre per sumar aliances a l’Aragó

La PDE s’afegeix a les mobilitzacions contra la construcció d’un nou pantà a Osca per denunciar que “retenen” l’aportació de sediments al Delta de l’Ebre

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) vol sumar aliances amb els moviments socials d’Osca en contra de la construcció de nous embassaments a la conca de l’Ebre. El proper diumenge 25, un grup dels antitransvasistes catalans participarà en una manifestació convocada a Saragossa contra el projecte del pantà de Biscarrués (Osca).

Com explica el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, es tracta de posar l’accent en l’obstacle que suposen els embassaments per a l’arribada de sediments al delta de l’Ebre. “La lluita pels sediments té un impediment: els embassaments, que els retenen riu amunt.”

El pla hidrològic de l’Ebre preveu construir 52 nous embassaments. Tomàs recorda que la PDE ha denunciat el pla al Tribunal Suprem i a la Comissió Europea; per aquest motiu, demanen una “moratòria de totes les obres” projectades a la conca de l’Ebre.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre està centrant, ara, la seva estratègia a donar suport a la campanya a favor de l’aportació de sediments. Defensen que, a partir de l’obertura de les comportes de fons dels embassaments, es podria frenar la regressió i l’enfonsament de la plana deltaica.

A més a més, és una reivindicació que està sumant amplis consensos polítics, tant a Catalunya com a l’Estat. A les Corts espanyoles, ja s’ha aprovat una PNL a favor de dotar de pressupost una prova pilot. Mentre que el passat 7 de juny la comissió de medi ambient del Parlament de Catalunya va celebrar un ple monogràfic sobre la qüestió.

La PDE entén que aquesta és una oportunitat per modificar la gestió de la conca que fa la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), en aquest cas, en infraestructures. Segons Tomàs, cal que la CHE “abandone esta política de grans obres” i avisa que “la lluita s’està estenent riu amunt”.

Tres dècades en lluita

Els habitants de la comarca de la Foia d’Osca fa 30 anys que es mobilitzen en contra d’un projecte d’embassament sobre al riu Gállego (un dels afluents de l’Ebre), prop de Biscarrués. En una manifestació celebrada a Osca aquest divendres, els veïns de la zona (famosa per la pràctica d’esports fluvials) van denunciar que l’embassament perjudicaria l’economia local i la sostenibilitat mediambiental.

LA DATA

25.06.17
La PDE
se suma a la manifestació convocada a Saragossa en contra de la construcció d’un embassament a Osca.

LA FRASE

La lluita pels sediments té un impediment: els embassaments, que els retenen
Manolo Tomàs
Portaveu de la plataforma en defensa de l’ebre

Piraguada reivindicativa

La dissetena edició de la piraguada que celebra la PDE entre Xerta i Tortosa ha finalitzat, com sempre, amb un acció reivindicativa. Aquest cop, llençant sorra deltaica per representar la necessitat d’alliberar els sediments retinguts als pantans.

Més de 100 piragües han participat en la marxa, ajudades pel vent i amb temperatures més fresques que fora de l’aigua. Precisament, els participants han pogut apreciar el poc cabal d’aquests dies. “Es podia veure el llit del riu”, explica Mireia Palos, membre la PDE i organitzadora de la piraguada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona