Medi ambient

Territori

El Bages enviarà les seves deixalles a pretractar al Vallès durant cinc anys

Paral·lelament, la Generalitat construirà una planta de 10 milions que ha de permetre complir la llei

El Consorci afirma que l’operació surt a compte

La gestió de residus que fa el Consorci del Bages ha de canviar per adaptar-se a la llei, que marca que als abocadors només s’hi poden dipositar residus prèviament tractats, un fet que minimitza al màxim els efectes nocius que tenen sobre el medi ambient.

La normativa obliga a un pretractament que, al Bages, passarà per la construcció d’una planta per a la fracció resta en què els residus passaran un procés de bioassecat i bioestabilització que en reduirà el volum i evitarà la generació de biogàs (un dels responsables del canvi climàtic) a causa de la descomposició de l’orgànica.

La planta, que es farà a Bufalvent, costarà 10 milions d’euros, que seran finançats per la Generalitat, segons un acord que s’ha aprovat recentment al ple del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus per unanimitat de tots els grups polítics. Estarà llesta el 2023, però el Bages començarà ja a complir la normativa el 2018, ja que enviarà la seva fracció resta a la planta del Vallès Occidental, a Vacarisses, on serà pretractada abans de ser retornada cap a Manresa.

Autopista gratuïta

El transport de residus a Vacarisses suposarà sis viatges diaris d’anada i tornada, sis dies a la setmana. Els camions passaran per l’autopista i tindran peatge gratuït, segons s’ha pactat amb el govern. Es preveu que anualment el Bages enviï unes 45.000 tones de fracció resta cap al Vallès on, després del tractament, perdran el 30% del seu pes i tornaran cap a l’abocador de Bufalvent.

La reducció suposarà un estalvi del preu del cànon que es paga per cada tona aportada a l’abocador, que servirà per compensar, en part, les despeses de tractament i trasllat. Així, malgrat que transportar la brossa cap a Vacarisses tindrà un cost per al Bages, el Consorci entén que, en el seu global, el canvi pactat amb la Generalitat (que paga els 10 milions d’euros) sortirà a compte. També s’ha acordat que l’abocador de Vacarisses porti cap al Bages part de la seva brossa (un cop pretractada); un fet que implica que Vacarisses pagui al Bages el cànon per cada tona dipositada.

Reciclar més

El Consorci va explicar ahir que l’operació serà “un factor clau per avançar cap a l’objectiu de reciclar un 60% del total de les deixalles l’any 2020”. Ara, el Bages està a l’entorn del 39%, un percentatge estancat des de fa uns anys. Amb tot, les mateixes fonts van indicar que la planta no pot suposar en cap cas una substitució del reciclatge que cal que facin les llars. En el pretractament, s’aconsegueix recuperar vidres, plàstics, paper i matèria orgànica que arriba barrejada a l’abocador.

LES XIFRES

45.000
tones anuals
de residus (fracció resta) es preveu que viatgin de Manresa cap a Vacarisses, al Vallès Occidental.
12
viatges
faran els camions cada dia durant sis dies de la setmana. Sis viatges són d’anada i sis més de tornada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona