Medi ambient

Territori

La Diputació demana a l’Estat que desmantelli el Castor

El ple aprova una moció d’ERC en què es demana al govern espanyol la clausura definitiva del magatzem de gas

La Diputació proposa una comissió perquè es determinin responsabilitats polítiques i econòmiques

El ple de la Diputació de Tarragona va aprovar ahir per unanimitat una moció promoguda per ERC i presentada conjuntament amb els grups polítics de CiU, el PSC i la CUP per demanar al govern espanyol que dicti una ordre de clausura definitiva del magatzem de gas submarí Castor i que se segellin els pous i es desmantellin immediatament totes les instal·lacions marítimes i terrestres. El text també vol que es reverteixin als propietaris les servituds afectades pel gasoducte, la retirada d’aquest i la restitució ambiental i paisatgística de la zona.

Durant la defensa de la moció, el portaveu del grup polític d’ERC, Gervasi Aspa, va explicar que la moció va més enllà i demana “un informe jurídic sobre l’operativitat de les instal·lacions i un altre sobre l’estabilitat i el risc sísmic que presenta actualment la zona”. Una altra petició que recull l’acord de la Diputació és que el Congrés dels Diputats creï una comissió d’investigació “per determinar les responsabilitats polítiques, tècniques i econòmiques dels que van autoritzar, tramitar i aprovar la posada en funcionament del Castor i emprendre les accions legals que se’n derivin”, va afirmar Aspa. Finalment, el ple de l’ens provincial va instar el govern espanyol a fer arribar tota la informació i documentació contractual, administrativa, jurídica i econòmica sobre el Castor al Tribunal de Comptes perquè fiscalitzi tot el procés.

Per la seva banda, el portaveu de CiU, Josep Maria Cruset, va recordar tots els perjudicis ocasionats per la instal·lació “tant als veïns com al territori” i va dir que l’acord de la Diputació també té per objectiu reparar “la indecència moral” que suposa per als ciutadans haver de pagar “una indemnització de 1.350 milions d’euros durant 30 anys, amb els interessos que això comporta, i que hauran de pagar els consumidors mitjançant el seu rebut de gas”.

ERC ha fet arribar la moció a tots els municipis de Catalunya. Cal recordar que un dels primers a aprovar-la va ser l’Ajuntament de Tarragona, que va acordar en el ple de juny demanar el desmantellament del Castor.

LA XIFRA

1.350
milions
és la indemnització a l’empresa concessionària que hauran de pagar els consumidors durant 30 anys.

Les mocions de la CUP que mai s’aproven

El portaveu de la CUP, Edgar Fernàndez, va aprofitar la moció sobre el Castor –a la qual l’esquerra anticapitalista es va adherir– per queixar-se que l’ens provincial no aprova mai les mocions dels cupaires. Com a exemple, va esmentar la moció presentada pel seu antecessor, David Vidal, en què demanava a la Diputació que instés Ercros a fer-se responsable ambiental de la contaminació de l’embassament de Flix: “Aquell cop ens vau argumentar que no es podia aprovar perquè la Diputació no en tenia competències. I avui [ahir per al lector] quines competències tenim amb Castor?” En el ple d’ahir, les mocions de la CUP per estendre el cicle Música a les places de Reus a altres comarques i la que proposava la retransmissió dels plens per internet van ser rebutjades pels grups del govern, tot i mostrar-se favorables a l’esperit d’ambdues mocions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona