Medi ambient

L’ACA invertirà set milions d’euros a les depuradores del Bages fins al 2021

La comarca disposa de disset plantes; la darrera es va inaugurar dissabte a Talamanca

L’Agència preveu reactivar els projectes paralitzats per la crisi

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té previst invertir prop de set milions d’euros per ampliar el sanejament de les aigües residuals de la població del Bages en el període 2017-2021. La comarca ja té disset depuradores en servei, que garanteixen el sanejament de les aigües residuals del 95% de la població, segons l’ens. La darrera a posar-se en marxa ha estat la de Talamanca, inaugurada aquest cap de setmana pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. D’aquesta manera, l’ACA vol reactivar les diverses actuacions a la Catalunya Central que van quedar interrompudes “a causa de la crisi econòmica i els problemes financers de l’empresa adjudicatària”. Les comarques afectades han estat el Bages, el Moianès, l’Anoia, el Berguedà i el Solsonès. Entre les actuacions paralitzades n’hi ha que ja s’han reiniciat (com és el cas d’Avià) i d’altres que estan a punt d’iniciar-se (Borredà), i s’està treballant per activar la resta “al més aviat possible”. En concret, la inversió que preveu fer l’Agència al Bages es reparteix en quatre actuacions: el sanejament del nucli de Valls de Torroella Nord (Sant Mateu de Bages) per valor d’1.151.385 euros; la variant del col·lector en alta entre Manresa i Sant Joan de Vilatorrada, que costarà d1.139.846 euros; la nova depuradora de Balsareny, a la qual es destinaran 1.430.000 euros, i l’optimització del sistema de sanejament de Monistrol de Montserrat, el projecte de més envergadura, amb un cost de 3,3 milions.

Nova depuradora

La planta de Talamanca, que ha suposat una inversió de 834.100 euros, és un projecte “importantíssim per al municipi” segons l’alcalde, Josep Tarín, ja que “permetrà depurar aigües que fins ara s’abocaven”. Té capacitat per tractar 200 m³ al dia, equivalent a una població de 1.150 habitants. L’aigua degudament depurada es retornarà al torrent Güell. Amb aquesta planta, són 516 les depuradores actives a Catalunya, que garanteixen el sanejament de les aigües residuals del 97,1% de la població.

LA XIFRA

3,3
milions invertirà l’ACA
per optimitzar la depuradora de Monistrol de Montserrat, principal actuació al Bages.

LA FRASE

La nova planta de Talamanca és molt important, permetrà depurar aigües que fins ara s’abocaven
Josep Tarín
alcalde de talamanca

Millores a la planta de Vallbona

L’Agència Catalana de l’Aigua ha acabat els treballs per resoldre els problemes de sorolls i pudor provinents de la depuradora de Vallbona d’Anoia. A més de millores en l’aïllament i la substitució d’alguns equips, s’ha substituït el programari de control de l’aeració i s’han fet canvis en el procés que també han contribuït a la reducció de la pudor.

L’ACA atribueix a l’increment de l’activitat industrial els sorolls i males olors que l’any passat havien aixecat les queixes d’alguns veïns de Capellades que viuen a prop de la planta de Vallbona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona