Medi ambient

Territori

El nou CTR de l’Alt Empordà té la segona fase més a prop

El ple del Consell Comarcal va aprovar la setmana passada el projecte de la deixalleria, la planta de desballestament de voluminosos i el centre administratiu que completaria el CTR

La segona fase del centre de tractament de residus (CTR) es portarà a concurs a partir d’aquest setembre, segons preveu l’Agència Catalana de Residus. El Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que exerceix de corretja de transmissió en tot el procés fins a l’execució de les obres, veu l’execució de la segona fase pròxima. De fet, la setmana passada es va deixar enllestit el projecte refet de la segona fase.

Tot just el 15 d’aquest mes es van inaugurar les plantes de tractament de matèria orgànica i de fracció resta. Per a la segona fase de construcció hi ha pendents la deixalleria comarcal, la planta de desballestament de residus voluminosos i el centre administratiu

La deixalleria comarcal serà una instal·lació amb què es vol superar la d’una deixalleria convencional, i es vol que cobreixi un buit. Segons explica la cap d’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Helena Valent, la idea és construir una deixalleria que doni cobertura a usuaris particulars, però també a empreses que son massa petites per portar determinats residus a Barcelona amb camions. “La idea és fer de transferència i agafar residus que les deixalleries petites no poden agafar ni assumir perquè no tenen la infraestructura que toca”, explica. Està previst també que hi hagi un taller de reutilització i reparació i també de recuperació de materials. “Per exemple, es tracta de fer estella de la fusta i fer tot el que calgui per no omplir el forat”, diu referint-se a l’abocador on s’enterren les deixalles.

En els pròxims mesos també s’ha d’ampliar l’abocador perquè a l’actual se li acaba la vida útil. Aquesta tardor es portarà també a concurs la licitació dels treballs per fer el nou vas. Aquest nou vas, a diferència del que hi ha ara, no tindrà matèria orgànica perquè el centre de tractament de residus ho impedirà. “L’important –explica Valent– és treure la matèria orgànica de l’abocador. L’abocador deixa anar moltes emissions, i aquest és un dels grans problemes que acceleren el canvi climàtic. Anem ben encaminats a treure-les.”

Valent recorda que les plantes de triatge no estan fetes per deixar de triar. “Aquestes plantes no estan fetes perquè ja no separem més. Les màquines no trien mai tant com nosaltres a casa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona