Medi ambient

MEDI AMBIENT

Els focs ja han cremat el doble de terreny que l’any passat

Aquest any s’han produït 129 incendis forestals a la demarcació de Barcelona, amb una superfície total cremada de 339,59 hectàrees

Són dades de la Diputació, que reclama prevenció i una bona gestió dels boscos

A la demarcació de Barcelona enguany s’han declarat 129 incendis forestals, un 25 per cent més que l’any anterior, quan aleshores aquesta xifra va ser de 103 focs. Pel que fa a la superfície de terreny cremat, la xifra es dispara, ja que aquest any s’han cremat 339,59 hectàrees, enfront les 170,50 que es van cremar al 2016 durant aquest període. Aquestes dades les va presentar ahir la Diputació de Barcelona a Teià.

Pel que fa a les diferents comarques de la demarcació de Barcelona, el Bages ha estat la més afectada, amb diferència, pel que fa a superfície cremada. De moment, en aquest estiu ja han quedat calcinades 179,32 hectàrees, enfront de les 90,48 de l’any passat. I és que només l’incendi que va afectar a Sant Fruitós de Bages el passat mes de juny ja va comportar la crema d’unes 150 hectàrees de terreny forestal i vegetació.

29 al Baix Llobregat

No obstant això, la comarca de la demarcació de Barcelona que durant aquest estiu ha patit més incendis forestals en nombres absoluts és el Baix Llobregat, amb 29. A l’altre costat de la balança s’hi troben el Moianès, amb cap incendi forestal declarat, i la Selva i el Berguedà, amb només dos focs computats a cadascuna d’aquestes comarques, on s’han cremat, respectivament, 0,37 hectàrees i 0,21.

La majoria d’aquests incendis registrats situen el seu origen en alguna causa de l’empremta de l’home. El responsable del Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI) de la Diputació, José Luis Herrera, va explicar ahir que “un 60% dels focs declarats a la província són per causes humanes i la majoria d’ells són per alguna negligència”. Però també va puntualitzar que algun incendi es va originar per tempestes elèctriques. Herrera va advertir que enguany el risc d’incendi és molt més alt a tota la demarcació, principalment a causa de les elevades temperatures –accentuades per la onada de calor d’aquests dies– i de la sequera.

Gestió dels boscos

Per la seva banda, el vicepresident primer de la Diputació i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras (ERC), va aprofitar l’acte de presentació d’aquestes dades per reclamar que es faci una bona gestió dels boscos perquè és la millor manera d’evitar incendis forestals. “S’hi ha de crear activitat econòmica, perquè si no són un polvorí”, va dir Guiteras, que va recordar que “els grans incendis d’avui comencen als anys seixanta amb l’abandonament del món rural”. Per capgirar aquesta situació, el vicepresident de la Diputació va proposar “una explotació sostenible dels camps” i “crear oportunitats perquè la gent s’animi a anar a viure als pobles”.

LES XIFRES

129
incendis
forestals s’han declarat enguany a la demarcació de Barcelona entre el 16 de juny i el 31 de juliol.
339,59
hectàrees
ha estat la superfície cremada a la totalitat de la demarcació durant aquest període.

La prevenció, element clau

Tal com s’adverteix des de la Diputació, les actuacions preventives als boscos són un element cabdal per lluitar contra els incendis forestals. “La prevenció i posar en valor els boscos són la clau per evitar-los”, va defensar el vicepresident primer de l’ens. En aquest sentit, l’administració supramunicipal va posar Teià com a exemple en aquest aspecte. Al municipi maresmenc s’han treballat les franges de les urbanitzacions d’acord amb les associacions de propietaris forestals i, entre d’altres actuacions, també s’ha conservat des de fa 18 anys un punt de càrrega d’aigua, clau per a l’extinció de focs. La lluita contra la plaga del Tomicus a la zona –que va motivar la tala de pins afectats– també va servir perquè l’incendi de Teià no es propagués més. A més, es va posar en valor el Pla d’Informació i Vigilància (PVI) contra els Incendis Forestals, que, segons el seu responsable, s’ha traduït en una disminució de les actuacions de dissuasió d’infraccions de conductes de risc. A banda, Herrera va indicar que a la demarcació s’han comptabilitzat 425 punts susceptibles de patir un incendi. I va revelar que fins ara s’han dut a terme 32.994 informacions preventives dirigides a la ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona