Medi ambient

El foc d’Artés no està controlat després de més de dos dies

Dotze dotacions dels Bombers van treballar tot ahir per apagar represes a la zona; la previsió era tenir-lo sota control al vespre

L’alcalde de la població, ferit en les tasques de l’incendi, és traslladat a l’UCI de Manresa

El foc que es va declarar dissabte a Artés encara no estava sota control ahir al vespre. En el moment de tancar l’edició –ja havien passat més de dos dies de l’inici de l’incendi i dotze dotacions dels Bombers encara lluitaven a la zona per apagar les represes que s’havien anat produint al llarg de la jornada.

Les tasques d’extinció es van concentrar durant el dia d’ahir a repassar i rematar tot el perímetre afectat amb línies d’aigua i eines manuals, per evitar qualsevol represa. Des de primera hora del matí, hi van treballar disset dotacions terrestres i un mitjà aeri dels Bombers. A tres quarts de set de la tarda, les unitats efectives eren deu de terrestres i dues d’aèries. Malgrat que la previsió era tenir el foc controlat durant la tarda, a les nou del vespre encara no es podia confirmar aquesta fase. “Hi ha hagut molta feina tot el dia apagant revifades i no sabem quan estarà controlat, tot i que esperem que sigui aquesta nit”, van indicar fonts dels Bombers.

Pel que fa a les hectàrees calcinades, finalment són 367, segons fonts del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Diumenge es va dir que el foc havia afectat més de 400 hectàrees, però ahir els Agents Rurals van rebaixar la xifra fins a 367, el 70% de les quals són de massa forestal i la resta, de vegetació agrícola.

Ernest Clotet, a Manresa

L’alcalde d’Artés, Ernest Clotet, es va lesionar dissabte a la nit mentre ajudava en les tasques d’extinció del foc. Va caure dins una rasa d’aproximadament un metre i mig de profunditat mentre portava entrepans als serveis d’emergència, perquè era fosc i no va veure el forat, explica. Malgrat que ahir al migdia va ser traslladat a la unitat de cures intensives (UCI) de l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa, va atendre la trucada d’aquest diari i va assegurar que evoluciona bé. Haurà d’estar 24 hores en observació per les costelles que es va trencar en la caiguda i probablement avui ja el passaran a planta. Segons Clotet, l’hematoma que tenia a la melsa “s’ha curat molt bé”.

L’alcalde va ser traslladat en un primer moment a l’hospital Parc Taulí de Sabadell. Detalla que, al llarg del dia i mig que s’hi va estar i un cop ingressat ja a Manresa, ha anat seguint l’evolució del foc a través de missatges i trucades de familiars i amics i també perquè està al grup de WhatsApp de les ADF: “Pel que he anat veient, les coses s’han desenvolupat segons el previst”, deia Clotet, que haurà de fer repòs absolut fins que se soldin les costelles trencades.

Més de 500 hectàrees

Al Bages s’han registrat aquest estiu tres grans focs. El primer es va declarar el 22 de juny a Sant Fruitós de Bages i va cremar 100 hectàrees. El segon va afectar Avinyó i en va calcinar 79. Aquest tercer ha estat el més virulent: 367 hectàrees que han cremat sobretot al Bages, en boscos d’Artés i també d’Avinyó, segons el mapa facilitat pels Agents Rurals. Les flames es van iniciar a la zona de les Planes d’Artés i van ascendir en sentit nord cap al Moianès, travessant part del terme municipal d’Avinyó i arribant a Santa Maria d’Oló.

LA XIFRA

367
hectàrees
és la xifra que van donar ahir els Agents Rurals, menys de les que s’havien comptat en un inici, 406

LA FRASE

Un cop ingressat, he anat seguint l’evolució de l’incendi des del grup de WhatsApp de les ADF
Ernest Clotet
alcalde d’artés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona