Medi ambient

Territori

La massificació a les platges d’interior fa regular-ne l’ús

Municipis del Solsonès aproven ordenances amb multes de fins a 3.000 euros contra l’incivisme a rius i pantans

El Berguedà fa una valoració positiva del primer estiu d’ordenació de la riera de Merlès

L’ús de rius, gorgs i pantans com a platges d’interior ha crescut els últims anys, fins al punt que la massificació que pateixen part d’aquests espais ha obligat ordenar-los. El Berguedà ja va apostar per regular la riera de Merlès l’any passat preveient multes contra l’incivisme i la comarca fa un balanç positiu del primer estiu que s’aplica. Ara, el Solsonès n’ha seguit els passos. Les últimes setmanes, diversos ajuntaments han aprovat ordenances que preveuen sancions entre 750 i 3.000 euros. L’objectiu és acabar amb actituds incíviques com ara l’acampada i l’aparcament en llocs no permesos, les barbacoes quan hi ha prohibició de foc i les tones de deixalles que els visitants deixen entorn dels rius, entre d’altres. Els alcaldes expliquen que s’han arribat a trobar gent que es dutxa amb sabó al riu, que hi banya el gos o que hi va a rentar la roba. També gent que fa grafits a les pedres, que deixa ampolles trencades a terra o que recull la brossa però deixa la bossa penjada d’un arbre.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té una normativa que regula el bany i la navegació a rem, vela i motor als embassaments, els estanys i les llacunes. El reglament, del 2014, permet el bany de dia a la majoria d’espais, excepte al voltant de les preses dels pantans. En el cas del pantà de Sau, per exemple, està permès el bany en les zones habilitades i també la navegació de diversos tipus d’embarcacions. Però aquesta regulació no fa referència a l’ús lúdic o turístic d’aquests espais. Fonts de l’ACA afirmen que “regular l’afluència o no de banyistes a zones de bany interior depèn de l’autonomia municipal”.

Per això, els ajuntaments han pres la iniciativa a l’hora de combatre l’incivisme a les platges d’interior. Els municipis del Berguedà –i algun del Lluçanès– per on passa la riera de Merlès van aprovar, l’any passat, unes ordenances per regular l’activitat en aquest espai natural protegit. La normativa prohibeix, per exemple, abandonar deixalles, aparcar i acampar en llocs no permesos, introduir espècies animals o vegetals no autòctones i contaminar l’aigua, entre d’altres. Aquest ha estat el primer estiu que l’ordenança ha estat en vigor. L’alcalde de Borredà, Joan Roma, assegura que han aconseguit “limitar la presència de gent a la riera i tampoc s’ha embrutat tant com l’any passat”: “A poc a poc, la gent va prenent consciencia que són en un lloc protegit i que les deixalles no es poden deixar a qualsevol lloc. Podem estar raonablement satisfets; hem fet un pas més en la protecció de la riera.” Tot i això, l’alcalde assegura que amb vistes a l’any que ve, “hi hauria d’haver-hi una ampliació de la senyalització i mirar de reduir una mica la presència de persones en cinc o sis punts de la riera que estan massa ocupats”, sobretot en època de sequera, quan es posa en risc el cabal mínim.

El Solsonès també afronta la regulació, en aquest cas per protegir la ribera salada, l’aigua d’Ora, el pantà de Sant Ponç i la Llosa del Cavall. Ajuntaments solsonins han aprovat ordenances que preveuen multes de fins a tres mil euros per als infractors. L’alcaldessa de Castellar de la Ribera, Maria Claustre Sunyer, explica que, d’alguna manera, l’èxit d’afluència de gent ha acabat obligant a regular-ho. “Hi pot venir tothom qui ho vulgui, però hi ha moltíssima gent i s’ha de respectar l’espai”, afirma. Hi afegeix que les multes i les retolacions que instal·laran no solucionaran tot el problema i reclama més conscienciació. L’alcalde de Clariana de Cardener, Francisco Rovira, destaca que la normativa, que ja està aprovada al seu municipi, “dona la possibilitat de posar sancions i els forestals i els Mossos poden presentar denúncia”.

A l’Anoia ho promouen

Si al Berguedà i al Solsonès ha calgut posar límits, a la comarca de l’Anoia s’estan promovent els gorgs la Fou de Sant Martí de Tous i els salts d’aigua a Cabrera d’Anoia. En el cas de Cabrera d’Anoia, aposten per fer accions de promoció. Així, el proper 18 de setembre fan una cursa i una fira gastronòmica com a reclam. I el passat mes de maig, el Consell Comarcal va organitzar una trobada d’instagramers als salts d’aigua de Cabrera, amb l’objectiu de donar visibilitat a través d’influenciadors.

LES FRASES

Molta gent ha deixat d’anar a la ribera Salada pels problemes que hi ha hagut d’incivisme
Claustre Sunyer
alcaldessa de Castellar de la Ribera
Cal reduir la presència de persones en cinc o sis punts de la riera que estan massa ocupats
Joan Roma
alcalde de Borredà

Sense espais només nudistes

La Catalunya Central no acull cap platja d’interior específicament nudista. Tot i que sí que hi ha espais com ara la a la riera de Merlès, el pantà de Sant Ponç i la ribera Salada on hi ha gorgs on nudistes i tèxtils comparteixen espai. Segimon Rovira, president del Club Català de Nudisme i president de la Federació Naturista Nudista de Catalunya, explica que si bé a l’interior és “fàcil trobar un racó on no hi hagi gaire gent, cal que el nudisme sigui més natural, s’hauria d’acceptar com una manera més de banyar-se i respectar-ho més” perquè afirma que encara es troben alguna reticència, tot i que cada cop menys. “Hi ha qui ens diu que no fem nudisme perquè hi ha nens, però crec que és millor educar els nens que la nuesa és una cosa natural i no una cosa lletja que s’ha de tapar”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona