La neu col·lapsa la xarxa viària de l'interior

Una quarantena de carreteres del Camp i l'Ebre van quedar afectades i 33 viatgers van ser rescatats d'un tren aturat a Marçà

Les bucòliques estampes que les nevades van començar a deixar dijous a diferents punts de la demarcació de Tarragona es van transformar ahir en complicades situacions que es van viure principalment a la carretera, ja que molts desplaçaments es van convertir en una autèntica odissea i, fins i tot, un grapat de municipis –sobretot de muntanya– van quedar incomunicats, com ara Rojals i Prades. I és que, de l'entremat d'infraestructures viàries del Camp i l'Ebre, la circulació es va veure afectada en una quarantena vies. La majoria formen part de la xarxa secundària, si bé també n'hi va haver d'altres de principals, com ara l'autopista AP-2. Fins a mitja tarda, en aquesta última, hi va ser obligat l'ús de cadenes pels vehicles i també hi va quedar prohibida la circulació a camions de més de 3.500 quilos del punt quilomètric 215, a l'altura de Cabra del Camp, fins al 140, en ambdós sentits de la marxa. Les inclemències del temps, a més, van provocar que quedessin cobertes una quinzena de vies interurbanes, i que s'haguessin de tallar. En algunes d'aquestes carreteres feia més de 24 hores que no hi passava cap vehicle, com ara a la C-242, a Ulldemolins; a la C-37, a Alcover; a la C-43, a Gandesa; a la TV-3021, a Rasquera, i a la T-330, a Horta de Sant Joan. A totes, ahir s'hi van sumar, entre altres vies, l'N-240, entre Valls i Montblanc; la TP-2311, a Cabra del Camp; la T-232, a l'Espluga de Francolí; la T-233, a Belltall; la T-702, a Cornudella de Montsant, i la T-710, a Falset. Paral·lelament, tant el gel com la neu van ser unes inseparables companyes de viatge en unes quatre vies, com la C-44, a l'Hospitalet de l'Infant; i en més d'una quinzena va ser del tot necessària la utilització de cadenes, com a la C-12, a Amposta; a la C-14, a Cambrils; a la N-420, a Batea; a la C-242, a Reus, i a la C-44, a Tivissa.

Hores dins d'un comboi

Sens dubte, però, un dels fets que més va acaparar l'atenció va passar en el servei de tren. Segons va informar l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif), pels volts de dos quarts de nou del matí, es va haver de suspendre el recorregut de mitjana distància entre Reus i Móra la Nova per culpa de la caiguda d'arbres a la via –més enllà d'aquest tram, va funcionar amb normalitat l'enllaç des de Barcelona a Reus, i el que va de Móra la Nova a Saragossa–. Els viatgers que van resultar perjudicats van ser els que van agafar el tren que surt de Móra la Nova a les 6.50 h del matí i que arriba a la Ciutat Comtal a les 9.05 h, ja que l'aparell va quedar detingut a l'estació de Marçà. Al tren, hi anaven 33 persones que, tot i quedar aïllades, sortosament van disposar en tot moment de calefacció abans de ser rescatades.

A conseqüència de la neu, no va ser possible fer l'evacuació dels afectats per carretera, de manera que Renfe i Adif van haver d'activar el protocol de seguretat i protecció civil corresponent en aquests casos. Cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat també es van desplaçar fins a la terminal per prestar ajuda. El camí per arribar fins allí, però, no els va ser gens planer, ja que van haver de realitzar a peu el darrer tram de la carretera que condueix a l'estació perquè les instal·lacions estaven totalment rodejades per gruixos de neu. Un cop allí, juntament amb responsables d'Adif i de Renfe, van procedir a l'evacuació dels perjudicats; i, una vegada la màquina llevaneus va haver netejat la carretera, es van traslladar algunes de les persones fins a un restaurant del poble, on se'ls va donar dinar –abans d'això, a una desena els van venir a recollir els seus familiars–. Paral·lelament, es van dur a terme els treballs de neteja de la via del tren, per la qual cosa es va tallar el corrent de la catenària.

La peripècia pels afectats va acabar a primera hora de la tarda, quan diversos bombers es van oferir per portar la gent afectada que anés a Falset o a Móra la Nova; mentre que Renfe va posar a la seva disposició un autobús que els va conduir fins al seu destí. Així mateix, a banda d'aquest fet puntual, els trens de la línia d'alta velocitat que cobreixen el trajecte Barcelona-Madrid (i a la inversa) van acumular retards de 30 a 60 minuts perquè, per motius de seguretat, es va establir una limitació de velocitat a 160 km/h en els trams de Guadalajara i Calatayud.

Obligatori l'ús de cadenes en 75 quilòmetres de l'AP-2

g. p

En una de les principals artèries vials de la demarcació de Tarragona, com és l'AP-2, durant bona part del dia d'ahir va ser obligat l'ús de cadenes al llarg de 75 quilòmetres de recorregut. L'afectació començava al punt quilomètric 215, a Cabra del Camp, i s'allargava fins al 140, a l'altura de Lleida. També en aquest trajecte, es va prohibir el pas de vehicles de tercera categoria, com són els camions de més de 3.500 quilos. El delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va manifestar que «feia dècades que no es veia un episodi d'aquestes característiques», i va admetre que durant el matí l'eficiència de les màquines llevaneu va ser baixa perquè el temporal era persistent: «Hem centrat els esforços a mantenir obertes algunes de les quatre vies de comunicació més concorregudes del sud del país: la C-43, la C-44, la C-12 i la carretera que uneix Rasquera i el Perelló.» Al conjunt de Catalunya, van estar treballant un total de 56 màquines llevaneu en l'operatiu de neteja i manteniment de les carreteres. El Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat va comunicar que, al migdia, tenia destinades quatre màquines al territori (tres a la comarca del Priorat i una a la Conca de Barberà), si bé, en cas que fos necessari, van tenir previst en tot moment reforçar l'operatiu amb una cinquena provinent de la demarcació de Barcelona.

Camions aparcats a Port Aventura pel tall a la Jonquera

g. p. / n. p

Un dels trams de la xarxa viària que, indiscutiblement, va ser més conflictiu va ser el pas fronterer de la Jonquera, que ahir es va poder reobrir al trànsit després d'haver estat dotze hores tancat per culpa de la neu que s'acumulava a la banda nord. En aquest sentit, els 3.000 camions que hi van quedar atrapats la nit de dijous van començar a creuar la frontera, així com els prop de 3.000 més que es dirigien a França però que es van veure obligats a fer parada en l'aparcament de Port Aventura, a Salou, i a Montmeló. L'única incidència de la jornada va ser que, malgrat l'obertura de l'autopista de bon matí, a la una del migdia el govern francès va tornar a limitar el pas de camions durant gairebé una hora per la nevada que queia. Tant el Departament d'Interior com l'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, van criticar que les autoritats franceses no els haguessin avisat dijous abans de tancar les carreteres, ja que així haurien pogut evitar que els camions quedessin immobilitzats mig dia. L'Ajuntament calcula que una setantena de persones van dormir la matinada de divendres al pavelló, que va ser l'espai que es va habilitar per les persones que havien quedat atrapades i que no tenien allotjament. A tots aquests ciutadans, a més, se'ls va donar mantes i begudes calentes perquè estiguessin més confortables.

carreteres afectades (a les 21h d'ahir)

Ús de cadenes obligatori
C-12, al terme de Flix.
C-14, a Passanant.
C-221, a la cruïlla de l'N-420 en direcció a Gandesa, al terme de Batea.
C-233, a l'Hospitalet de l'Infant.
C-241d, a Santa Coloma de Queralt.
C-242, al terme de Reus en direcció a Llardecans.
C-242, a Cornudella de Montsant.
C-37, a Alcover.
C-44, entre l'Hospitalet de l'Infant i Móra d'Ebre.
L-232, a Senan.
TP-2311, entre Pla de Santa Maria i Sarral.
TV-3031, a Tivissa.
TV-7004, a Vilanova de Prades.
TV-7041, entre Alcover i Mont-ral.
TV-7331, a la Fatarella.
TV-7333, a Corbera.
T-330, entre Horta de Sant Joan i Arnes.
T-334, entre Horta de Sant Joan i Bot.
T-703, a la Febró.
Calçada tallada
C-242, a Ulldemolins.
TP-2311, a Cabra.
TV-3021, a Rasquera.
T-232, entre l'Espluga de Francolí i Senan.
T-233, entre Belltall i Sarral.
T-700, entre l'Espluga i Prades.
T-702, entre Cornudella i la Palma d'Ebre.
T-710, entre la Vilella Baixa i Falset.
T-714, entre Vinebre i Cabacés.
Neu i gel a la calçada
TV-2443, entre Montmell i la Juncosa.
TV-7333, entre Corbera d'Ebre i la Fatarella i Vilalba dels Arcs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona