Medi ambient

medi ambient

Bosch: “S’ha d’equilibrar l’ús públic amb la biodiversitat”

El Parc de la Serralada Litoral, que va sorgir del món local, compleix els 25 anys amb una quinzena de municipis agregats i quatre institucions

Per al 2018 es delimitaran les curses de BTT i s’aprovarà el pla especial de l’ampliació

La Serralada Litoral, que s’estén entre el Maresme i el Vallès, és un espai d’interès natural protegit. Ho és des de l’any 1992, quan el municipi de la Roca del Vallès i els ajuntaments de Teià, Vilassar de Dalt i Argentona, amb el suport del Consell Comarcal del Maresme, van impulsar la protecció del territori dins un pla d’interès natural que va aprovar la Generalitat. Avui els límits del parc s’han ampliat i engloben fins a quinze municipis, a més dels consells comarcals, la Generalitat i la Diputació de Barcelona. “El món local va ser aleshores l’impulsor d’una decisió política i valenta. S’han teixit complicitats amb aquests 25 anys”, assegurava el president del consorci del parc i alcalde de Teià, Andreu Bosch, satisfet de la trajectòria.

El Parc de la Serralada Litoral protegeix una superfície de 7,3 hectàrees arran de l’última ampliació que la Generalitat va aprovar el 2013 i que inclou els termes d’Alella, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Martorelles, Montornès del Vallès, Òrrius, Premià de Dalt, la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt.

“Som un parc relativament petit, però amb tres ecosistemes molt variats, a tocar de nuclis urbans on s’ha de continuar vetllant per equilibrar l’ús públic amb la biodiversitat”, alertava el president del consorci. Per això, un dels reptes per al 2018 és aprovar les ordenances d’ús públic per delimitar els camins per a activitats massives, com ara les curses de BTT, i restringir el seu pas per zones d’especial sensibilitat per la flora i la fauna. Actualment s’hi fan projectes de reintroducció animal com la del gripau d’esperons i el tritó verd, així com la nidificació de l’àliga marcenca i l’astor.

Més espai a gestionar

El pla especial de la darrera ampliació, que va fer créixer el parc en 3.000 hectàrees, s’ha d’aprovar el 2018. Avui es reuneix el ple del consorci per aprovar-ne el pressupost, 750.379 euros, per a l’any vinent.

La commemoració dels 25 anys del parc es va celebrar divendres al Teatre La Massa de Vilassar de Dalt amb la presència dels municipis i les institucions. L’acte va servir per homenatjar la col·laboració dels Agents Rurals, els bombers, ADF i cossos de seguretat que intervenen en la prevenció d’incendis.

LA FRASE

El món local va ser l’impulsor d’una decisió política i valenta. S’han teixit moltes complicitats
Andreu Bosch
president del consorci del parc de la serralada litoral


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona