Medi ambient

Territori

Projecte per posar panells solars en 500 cases al Gironès

Es pretén demostrar l’estalvi energètic i generalitzar l’ús de les plaques

Els particulars que s’hi sumin pagaran fins a un 40% menys del cost de mercat de l’equip

Una empresa de Celrà promou un projecte per a la compra col·lectiva i instal·lació de panells solars en cinc-cents habitatges o empreses dels municipis que integren la zona del Ter-Gavarres, al Gironès. L’empresa –amb el suport dels ajuntaments de Bordils, Celrà, Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Flaçà, Juià, Madremanya, Sant Joan de Mollet, Sant Jordi Desvalls, Sant Martí Vell i Viladasens– inicia avui una campanya per contactar amb persones interessades a instal·lar panells solars a les seves propietats i poder fer així una compra col·lectiva que podria estalviar-los un 40% del preu de mercat d’aquest tipus d’instal·lacions. Un dels representants de l’empresa, l’enginyer holandès Sjoerd Gaastra, va explicar ahir que l’experiència d’aquest mig miler de consumidors serà la millor eina de transmissió social dels beneficis econòmics i mediambientals que aporten les plaques solars. Aspiren que arran d’aquest projecte, es generi una demanda massiva de plaques solars que generin energia neta per a l’autoconsum i un estalvi significatiu a les economies de les famílies.

Suport municipal

La iniciativa té el suport dels ajuntaments, que veuen en el projecte una possibilitat de promoure la sobirania energètica, contribuir a la protecció del medi ambient i diversificar l’economia. Els ajuntaments aprovaran mocions de suport al projecte, i s’hi faran xerrades per aclarir dubtes als interessats. En alguns municipis també s’estudia prendre mesures fiscals per a la promoció de la iniciativa o instal·lar les plaques en equipaments municipals. És el cas de Celrà, que bonificarà l’impost d’obres i construccions en les pròximes ordenances en un 95% –el màxim legal– per la instal·lació de plaques fotovoltaiques, i inclourà al pressupost una partida per ajudar a les famílies que apostin per aquest model energètic. En una altra línia d’actuacions, el govern de Celrà analitzarà en quins edificis municipals seria interessant la seva instal·lació. L’alcalde del municipi, Dani Cornellà, ja va avançar que un bon candidat a entrar en el projecte és la potabilitzadora municipal.

En l’àmbit privat, Gaastra va explicar que un equip solar per a un habitatge mitjà ha de tenir una potència d’uns 2.200 W. Una instal·lació d’aquesta mena costaria més de 4.500 euros, i amb la compra conjunta sortiria per 2.860 euros. Assegura que aquesta instal·lació permetria un estalvi mensual de 55 euros. Segons l’enginyer, el finançament per pagar la instal·lació seria inferior a l’estalvi i, per tant, durant la seva amortització no repercutiria en les butxaques dels consumidors. L’energia generada per les plaques seria per a consum directe i sense possibilitat d’emmagatzemar, a menys que es compressin també bateries.

Tres mesos d’inscripció

Gaastra, però, pensa que la instal·lació de l’equip de consum directe és suficient per demostrar els beneficis del sistema. Una major inversió per emmagatzemar energia, opina, es pot preveure en una segona fase, un cop comprovats els avantatges de les plaques. La captació de persones interessades (a través del web Collectiu-solar.cat) està previst que s’iniciï avui i duri tres mesos. Les persones que s’hi apuntin hauran de pagar 25 euros que se’ls retornaran si finalment opten per sumar-se a la compra conjunta –fins al final de la campanya podran desdir-se’n–. Posteriorment es portarà a terme la compra i en un termini de quatre mesos es volen tenir totes les plaques instal·lades. Per fer-ho es formaran deu equips de tres persones que obtindran així nova capacitació professional.

LA XIFRA

55
euros
mensuals d’estalvi energètic podria obtenir un habitatge mitjà amb plaques solars, segons els promotors.

Girona arrencarà arbres exòtics

L’Ajuntament de Girona inicia una campanya per substituir arbres d’espècies exòtiques invasores per d’altres d’autòctones. El pla té un termini de cinc anys, tot i que les primeres accions ja estan en marxa. En concret, s’ha iniciat la primera fase del tractament amb herbicida en arbrat de carrers i places propers als rius. Concretament, s’ha actuat a les zones de l’aparcament de la Copa, el carrer d’Emili Grahit (passada la plaça dels Països Catalans), el parc de Vista Alegre, a la zona del pavelló de Fontajau, al voltant del camp de futbol de Pont Major, al parc de Domeny i als jardins de la Infància. Els arbres afectats se substituiran al febrer. Durant el primer any de l’actuació es preveu substituir 203 exemplars. Per altra banda, continuen les actuacions per obrir franges de defensa contra possibles incendis forestals. Aquesta setmana se n’ha creat una de 4,99 hectàrees a la Font de la Pólvora i a principi de mes es va condicionar amb el mateix objectiu el camí de Can Venda, al límit de la ciutat amb les Gavarres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona