Condicionaran el camí de Sant Aniol d'Aguja per fer-lo més accessible

El Consorci de l'Alta Garrotxa vol evitar que les 30.000 persones que hi passen cada any s'hi accidentin

Segons el con­sorci, cada dos per tres es pro­du­ei­xen petits acci­dents i, de tant en tant, algun de més impor­tant que ha com­por­tat un res­cat amb helicòpter. I això que el camí no pre­senta difi­cul­tats espe­ci­als, tenint en compte que és de mun­ta­nya. «El que passa –argu­menta la direc­tora tècnica del con­sorci, Inès Car­ri­llo– és que entre els tipus de visi­tants habi­tu­als s'hi ha con­so­li­dat el de gent poc ave­sada a cami­nar fora dels espais urbans, gene­ral­ment grups fami­li­ars, amb cri­a­tu­res.» Els dar­rers anys ja s'han rea­lit­zat millo­res d'aquest tipus, com ara la ins­tal·lació de pas­se­res, però el que es pretén ara és dis­po­sar d'un pro­jecte glo­bal per exe­cu­tar-lo a mitjà i a llarg ter­mini, a mesura que es vagi dis­po­sant de recur­sos. Des de fa tres anys el nom­bre d'usu­a­ris del camí de Sant Aniol s'ha situat entre els 20.000 i els 30.000, unes xifres que con­ver­tei­xen el cor­re­dor que uneix Sader­nes i Sant Aniol en el prin­ci­pal lloc de pene­tració a l'EIN de l'Alta Gar­rotxa.

Pro­grama del 2010

La redacció del pro­jecte de con­di­ci­o­na­ment del camí de Sant Aniol forma part de l'esbor­rany del pro­grama d'actu­a­ci­ons del con­sorci per aquest any. Un cop deba­tut i –si convé– reto­cat en una pròxima reunió del con­sell con­sul­tiu, el docu­ment serà apro­vat pel con­sell ple­nari, a mit­jan febrer. Les acci­ons pro­po­sa­des tenen un pres­su­post d'uns 650.000 euros i abas­ten des de la con­ser­vació d'espècies ani­mals i vege­tals fins al man­te­ni­ment de la xarxa viària, pas­sant pel trac­ta­ment del patri­moni arqui­tectònic, les línies de suport a les acti­vi­tats econòmiques, la cons­trucció d'infra­es­truc­tu­res o la regu­lació de l'accés moto­rit­zat.

Els pei­xos de Goma­rell

La majo­ria de les acci­ons rela­ti­ves a la pro­tecció de la fauna i la flora pre­vis­tes per al 2010 són de con­tinuïtat de pro­jec­tes ja ini­ci­ats en anys ante­ri­ors. Hi ha però, alguna nove­tat, com ara la cons­trucció d'una canal a la res­closa de Goma­rell (un embas­sa­ment d'on es capta l'aigua de Mon­ta­gut) per faci­li­tar que els pei­xos i altres espècies aquàtiques puguin seguir el curs de la riera.

Escalada al Castellot de Beuda

Les parets del Castellot de Beuda, molt apreciades pels escaladors, però que no s'havien inclòs a la polèmica llista dels indrets on el consorci permet la pràctica de l'escalda, es recuperaran per a aquest esport d'aquí a unes setmanes. El propietari de la finca n'ha acordat la cessió a l'Ajuntament i aquest hi fomentarà l'escalada i les excursions fins al capdamunt de la muntanya –on hi ha les restes d'una fortificació– a través d'unes rutes senyalitzades. «No ho havíem inclòs a la llista perquè el propietari no veia bé que s'hi escalés, i no pas perquè fos perjudicial per a la nidificació de determinades aus, com passa en altres llocs», han explicat fonts del consorci, que col·laborarà amb el projecte de l'Ajuntament, segons es preveu en el programa del 2010. «Serà important per atraure el turisme esportiu», comenten a l'equip de govern de Beuda, i remarquen el fet que el Castellot té bons accessos i és a tocar del nucli del poble.

Espais oberts i ramaderia

La recuperació de pastures és una prioritat per al consorci i aquest any està previst treballar en tres finques, que sumen una superfície d'unes 12 ha. Seguint la política ja iniciada temps enrere, es tracta d'obrir espais pensant no tant en l'increment de l'activitat ramadera –empresa que ara per ara encara no es planteja– sinó a procurar que no disminueixi. No se sap quants caps de bestiar hi ha habitualment a l'Alta Garrotxa, però sí que el nombre de ramaders que hi tenen ramats oscil·la entre els 20 i els 30. Les vaques són el bestiar més abundant, seguides dels xais i algunes cabres. Precisament una de les feines incloses en l'esborrany del programa del 2010 és l'elaboració d'uns mapes de la mobilitats dels ramats. També s'estudiarà si cal posar passos canadencs en determinats camins i construir abeuradors en llocs estratègics. Pensant en la conservació de la ramaderia, però també en l'extinció d'incendis, aquest any es mirarà de construir una bassa a Principi (una zona de rere el Bassegoda on es vol tornar a portar bestiar) i uns dipòsits a Sant Miquel de Pera i a Sant Grau d'Entreperes.

Ratpenats i espeleòlegs

Fer compatible la nidificació dels ratpenats –unes espècies escasses i protegides per la llei– i la pràctica de l'espeleologia és un altre repte que s'ha marcat el consorci per aquest any. No serà senzill perquè els llocs preferits pels espeleòlegs (les coves de l'Orri, dels Ermitons i del Polí, o l'avenc del Pic de les Bruixes) ho són també pels quiròpters, sobretot a l'hora de fer els nius. «No volem posar unes normes sinó parlar amb els que fan espeleologia, que siguin conscients de la situació i que es pugui pactar una regulació de la seva activitat», explica Inès Carrillo.

El pla especial, adjudicat

o.mas

El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat ha adjudicat ja la redacció del futur pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del PEIN de l'Alta Garrotxa, que haurà de regular els usos i les activitats permesos dins l'espai natural, delimitant-ne les zones. El pla establirà quina gestió s'haurà de fer dins el PEIN, i en descriurà tots els valors. Segons ha explicat el director dels serveis territorials del departament, Emili Santos, ja s'han fet les primeres reunions entre els tècnics de la Generalitat i el Consorci de l'Alta Garrotxa per marcar quins criteris haurà de seguir l'empresa adjudicatària, i també establir els mecanismes de participació ciutadana. La intenció és que el primer esborrany del pla estigui enllestit al juliol, i serà llavors quan començarà el procés de participació. Santos ha admès que el pla especial s'ha adjudicat amb retard respecte a la data prevista, però ha dit: «Estem fent un esforç molt important per planificar els espais protegits i avançar en l'ordenació del territori.» Santos també ha explicat que el pla del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa està a punt d'acabar-se, i que el dels Aiguamolls encara s'està fent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.