Medi ambient

METEOROLOGIA

La Diputació estudiarà donar ajudes als municipis afectats pel tornado

El col·legi d’assegurances recalca que l’eventual declaració de zona catastròfica no significarà que s’indemnitzi qui no estava assegurat

La Diputació de Girona estudiarà oferir ajuts per reparar espais públics als municipis afectats pel possible tornado de diumenge passat. El president de l’ens, Pere Vila, ha explicat que s’han posat a disposició dels ajuntaments de Navata, Cistella i Terrades per avaluar els danys i obrir possibles línies de subvenció. Pel que fa als particulars, Vila ha detallat que la Diputació no pot intervenir-hi sinó que han de fer-ho les asseguradores, però ha remarcat que han posat a disposició de tothom els seus serveis tècnics per elaborar les memòries o informes que calgui per inventariar els desperfectes ocasionats.

Pòlissa indispensable

D’altra banda, des del col·legi d’asseguradores recalquen que l’eventual declaració de zona catastròfica no significarà que els particulars que no estaven assegurats puguin ser indemnitzats. “Qui no tenia pòlissa, no cobrarà, hi hagi zona catastròfica o no”, resumeix Jordi Triola, president del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona. Segons Triola, hi ha confusió entre els usuaris amb relació al paper del consorci de compensació d’assegurances (CCS). En casos de danys provocats per causes excepcionals com un terratrèmol –o un tornado–, les indemnitzacions passen a ser gestionades pel consorci i no pas per les companyies asseguradores, sempre amb la condició prèvia, però, que els afectats disposin d’una pòlissa d’assegurança. La declaració de zona catastròfica no canviarà aquesta evidència, però pot facilitar que s’obrin línies de crèdit amb interessos més baixos dels habituals per fer front a les obres de reconstrucció.

Als tres municipis empordanesos afectats encara s’estan quantificant els danys i es preveu tenir les primeres dades entre dimecres i dijous.

De cara als ajuntaments, les possibles línies d’ajuts que pugui facilitar la Diputació aniran a banda de la petició de zona catastròfica que estudien demanar els pobles afectats. Paral·lelament al suport de la Diputació, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà també s’ha posat a disposició dels ajuntaments afectats i s’ha compromès a col·laborar en la redacció dels projectes tècnics per a la reconstrucció dels béns públics malmesos.

El possible tornado es va registrar a l’entorn de dos quarts de nou del matí de diumenge i hauria recorregut una distància d’entre quinze i vint quilòmetres travessant Navata, Cistella, Terrades i Darnius. Segons va informar ahir el Servei Meteorològic de Catalunya, es creu que el fenomen hauria estat de categoria EF1 o EF2 i que els vents ocasionats per la columna d’aire estarien per sobre dels 150 quilòmetres per hora. De fet, l’alcalde de Navata, Jaume Homs, ha explicat que l’estació meteorològica del municipi va registrar a uns 250 metres del suposat “ull del tornado” ràfegues de fins a 155 quilòmetres per hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona