Medi ambient

Metereologia

Nevada al Pirineu, però és la pluja la que causa danys

Nevades intenses en cotes elevades i, tot i que baixen fins als 600 metres, no causen problemes rellevants

El telèfon 112 rep desenes de trucades per inundacions i filtracions d’aigua

Nevada intensa al Pirineu i moderada en cotes més baixes de la Cerdanya, el Ripollès i alguns punts d’altres comarques gironines com ara l’Alta Garrotxa, amb poques afectacions més enllà de les habituals en aquests casos, gràcies als plans d’emergències. La cota de neu va baixar ahir fins als 800 metres i esporàdicament fins als 600. L’afectació més rellevant va ser la suspensió d’algunes línies de transport escolar de la vall de Ribes, en concret les del transport d’alumnes de Pardines, Queralbs i Campelles a l’escola de primària de Ribes de Freser i els de Campelles, Planoles i Nevà, a l’ESO.

Les altres afectacions es van registrar en punts de la xarxa viària; però, excepte el tall de la GI-542 a Osor per una esllavissada, només es va haver de circular amb cadenes a la C-38 a partir de Molló i fins a coll d’Ares, a la collada de Toses, entre Ribes de Freser i la collada, a la GIV-4082 d’Alp i a la GIV-5264 a partir de Villalonga de Ter i fins a Setcases, i es va tancar l’estació d’esquí de Vallter 2000 per fortes ràfegues de vent. A més, es va restringir el pas de vehicles de tercera categoria a la C-38 i a la collada. La nevada sí que va deixar gruixos importants a partir dels 1.000 metres: 60 centímetres a Prat d’Aguiló (Cadí Nord), 39 a Núria, 31 a Ulldeter, 21 a Das, 14 al refugi de Malniu i 55 a Masella.

Avisos d’emergència

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya va rebre ahir desenes de trucades relacionades amb la pluja i la neu que es va produir tant de matinada com al llarg del dia. La majoria van ser per petites inundacions en baixos, terrasses o fosses d’ascensors o bé filtracions d’aigua. Derivades d’aquestes incidències no consten afectacions personals ni ferits.

També hi va haver algunes esllavissades en carreteres. Protecció Civil de la Generalitat va mantenir ahir durant tot el dia les prealertes dels plans d’emergència Inuncat i Neucat. Ja cap al migdia, segons les informacions del Servei Meteorològic de Catalunya, l’episodi de pluges va començar a remetre, tot i que es van produir ruixats fins al migdia al litoral i el prelitoral, on en alguns punts es van registrar acumulacions de fins a 60 litres/m².

En canvi, l’episodi de neu entrava a la tarda en la seva fase més intensa amb nevades al Pirineu, el Prepirineu i cotes altes de la Catalunya Central. Protecció Civil recomana precaució en la mobilitat a les zones afectades pel temporal de neu, a muntanya, sobretot a les carreteres més locals.

LES XIFRES

44
serveis
atesos pels Bombers de la Generalitat a tot Catalunya durant el matí i part de la tarda. Cap de greu.
6
actuacions
van haver de fer els bombers per emergències derivades de la pluja a les comarques gironines.
60
centímetres
de neu és el màxim registrat de neu nova, a Prat d’Aguiló, al Cadí Nord.

Previsió de pluja fins al migdia i demà estarà serè

Pel que fa a la previsió, s’esperen precipitacions fins avui al migdia a l’extrem nord del Pirineu. A la meitat nord del litoral i el prelitoral són possibles alguns ruixats dispersos fins al migdia, mentre que a partir de llavors en són possibles a la meitat sud del litoral i el prelitoral. La cota de neu se situarà entorn dels 600 metres fins a primera hora del matí. Pujarà fins als 800 metres a l’extrem nord del Pirineu. A la resta del territori pujarà fins al voltant dels 1.000 metres al matí, i fins als 1.200 metres a la tarda. En conjunt seran d’intensitat feble i s’acumularan quantitats de precipitació minses en general, o localment poc abundants a l’extrem nord del Pirineu. A partir del migdia, la nuvolositat minvarà fins a quedar serè o poc ennuvolat a la meitat nord, mentre que a la resta augmentarà fins a quedar entre mig i molt ennuvolat sobretot al litoral i el prelitoral. Independentment, a l’extrem nord del Pirineu romandrà entre molt ennuvolat i cobert.

Pel que fa a demà, la previsió és que estarà serè en general a les comarques gironines i molt ennuvolat per núvols baixos en punts de muntanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona