Medi ambient

CRISTINA REVERTÉ

PORTAVEU DE LA PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA

“El cas del Castor hauria de servir com a escarment al govern”

Fa poc més de deu anys es va crear la Plataforma en Defensa del Sénia amb l’objectiu d’aturar la construcció del magatzem de gas submarí. Ara lluiten perquè el desmantellin

El desmantellament del Castor és una prioritat per a la plataforma?
La normativa diu que qui fa una instal·lació en un lloc on no es pot fer té la responsabilitat de restituir l’espai. Reclamem un calendari de desmantellament i que no es posen més excuses. Hi ha informes que posen de manifest que hi havia una relació de causalitat entre la injecció de gas i els terratrèmols. Tenim sobre la taula una sentència del Tribunal Constitucional que diu que la urgència no existia. De fet, la Comisión Nacional del Mercado de la Competencia ha suspès el pagament als bancs.
Els consumidors, però, continuen pagant a la factura del gas els costos del Castor.
Paguem per un servei que no es presta, s’ha incrementat la factura del consumidor per un servei fantasma, per unes instal·lacions que no funcionen. A més, s’ha interferit en un contracte entre particulars i empreses subministradores de gas.
L’Observatori del Deute en la Globalització ha presentat una querella criminal contra els responsables polítics del Castor. Hi esteu d’acord?
Ens hi hem adherit, volem que assumeixen responsabilitats tant el govern del PP com el del PSOE, perquè uns van donar la concessió i els altres van afanyar-se a indemnitzar ACS amb 1.350 milions d’euros quan va renunciar a la instal·lació. L’empresa tenia una llicència provisional, llavors per què li van pagar? No complia els requisits per ser indemnitzada.
Creu que l’empresa Escal UGS tenia capacitat per executar el projecte?
No tenia ni capacitat tècnica ni econòmica per fer el magatzem de gas. El 2006 tenia només dos treballadors. El pressupost inicial era de 500 milions d’euros, que es van acabar triplicant.
El negoci era fer l’obra i no posar-la en marxa?
Així s’ha acabat demostrant. Tenien un blindatge de l’Estat que els reconeixia que encara que ho fessin malament cobrarien. Era un negoci segur, les pèrdues les hem assumit els consumidors.
Les peticions realitzades a institucions europees per aturar el projecte no van servir de gaire, no?
La primera reclamació a la Comissió Europea la vam fer el 2009 per fraccionament del projecte i ens van respondre que com que la indústria no s’havia instal·lat encara no hi havia cap impacte. També vam presentar una petició al Parlament Europeu, que no es va tenir en consideració. Quan vam saber que el Castor es finançava a través del Banc Europeu d’Inversions ens hi vam dirigir, els vam demanar que ho aturessen, però tampoc ens van escoltar. El 2013 vam avisar el BEI del risc de sismes. Pel que fa al reial decret llei d’indemnització, també el vam portar a Europa perquè és un ajut d’estat encobert.
Penseu que la planta terrestre podria tenir un altre ús en el futur?
En principi no se li pot donar un altre ús. El problema, més que el risc de terra, és el de la instal·lació marina: vam advertir del risc de sismes, però ni l’empresa ni l’Estat ens van escoltar. Ara estem pagant a Enagás 15 milions d’euros anuals pel manteniment d’una instal·lació que mai es farà servir, són diners llençats a la brossa. No entenem que les associacions de consumidors no posen el crit al cel. La canonada ja està inertitzada, ara s’han de segellar els pous i s’ha de separar la planta terrestre de la marítima.
Pot suposar algun risc segellar els pous?
No ho sabem, però el govern l’únic que fa és dilatar el procés. El ministre d’Indústria ha reconegut que hi ha un greu error de disseny al Castor, però aquest error no surt en l’informe que fa el MIT. Reclamem que es facin públics tots els informes: quin error de disseny hi ha, quina gravetat té... La negligència ha estat tant de l’empresa com de l’Estat. El ministre Soria va donar una autorització provisional al Castor perquè tenia dubtes de la capacitat del magatzem per resistir la injecció de gas. L’empresa no pot sortir-ne com si no hagués passat res.
Confieu en la via judicial per aconseguir el desmantellament del Castor?
No confiem en res ja! A Europa hem esgotat molts cartutxos i no han respost com nosaltres esperàvem, això ha minvat la confiança en les institucions europees. Pel que fa a la via judicial, ja veurem com acaba, esperem que al final s’imputen responsabilitats als responsables d’aquest nyap. El jutge de Vinaròs ho ha declarat causa complexa, i el Síndic de Greuges ha reclamat que es faci una auditoria tècnica.
El cas del Castor pot servir perquè no es repeteixi un cas així?
Hauria de servir com a escarment al govern. Els ciutadans hem d’exigir que casos com aquests no es reprodueixin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona