Els ajuntaments de la Marina Alta preparen accions conjuntes per a combatre la plaga de morrut roig

Els responsables de Parcs i Jardins, Medi Ambient i Agricultura dels municipis de la Marina Alta s'han reunit a Dénia amb un tema en l'orde del dia: les accions a desenvolupar per a combatre la plaga de morrut roig que afecta la comarca.

La reunió va ser convocada per les regidories de Parcs i Jardins i Medi Ambient de Dénia i van assistir el regidor denier Francisco Signes i representants dels ajuntaments de Xàbia, Teulada, Ondara, Pego, Pedreguer, Parcent, Ràfol d'Almunia, El Verger, Llíber, Senija i Gata.

Els assistents van arribar a tres conclusions bàsiques. D'una banda, per a evitar la dispersió de la plaga, és necessària una localització precoç dels focus de morrut i una actuació ràpida quan es detecten exemplars de palmera infectats. Eixos exemplars han de ser retirats i destruïts per trituració com més prompte millor.

En el seu dia, la Conselleria d'Agricultura es va comprometre a efectuar la retirada, però el termini per fer-ho possible és molt llarg, inclús de mesos. Davant d'esta problemàtica, l'Ajuntament de Dénia ha gestionat que la planta de compostatge accedisca que els professionals i ajuntaments de la comarca puguen dipositar en les seues instal·lacions les palmeres afectades. Els exemplars seran emmagatzemats en uns contenidors tancats per al seu posterior trasllat a València o Crevillent, on seran destruïts. El cost acordat amb l'empresa gestora de la planta, és de 120 euros per cada tona dipositada. Per a poder deixar les palmeres en la planta de compostatge cal complir una sèrie de requisits com haver realitzat un tractament fitosanitari previ dels exemplars.

Un altre dels acords aconseguits és la confecció d'un Manual de Bones Pràctiques per a actuar contra la plaga, que serà redactat pels tècnics municipals de Medi Ambient i Parcs i Jardins dels distints municipis de la comarca. Una vegada editats, es repartiran pels municipis entre els professionals del sector, les comunitats de propietaris i altres col·lectius interessats.

Finalment, s'ha constatat la necessitat oferir la formació adequada per al tractament preventiu contra la plaga. A Dénia ja es va celebrar una jornada formativa d'este tipus i s'ha acordat convocar una altra a Xàbia, el pròxim 12 de març. La jornada serà impartida per la directora de l'estació Phoenix d'Elx i podran assistir tots els professionals que ho desitgen.

Així mateix, els assistents van incidir en la importància de donar continuïtat a este tipus de reunions de comarca i en la necessitat que cada ajuntament es comprometa a donar la màxima difusió i informació sobre la plaga tenint en compte que una ràpida localització dels exemplars afectats és l'única arma per a poder controlar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona