la contra

La geologia gironina, amb detall

Un llibre de Lluís Pallí i Carles Roqué recull el patrimoni geològic de les comarques gironines i en mostra i explica els 300 elements més singulars

El pròleg del llibre recull una frase dels autors que és tota una declaració d'intencions del motiu d'aquesta obra magna: «Tot i els esforços esmerçats per molts, a casa nostra el patrimoni geològic continua essent infravalorat dins el patrimoni natural, entès massa sovint com a sinònim de patrimoni biològic.» I per demostrar-ho, repassen amb fotografies a tot color i breus textos explicatius els 300 elements geològics més singulars de les comarques gironines. Des del modelat glacial de Núria fins a sa Palomera de Blanes, passant per la cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca, els volcans de la Garrotxa, la muntanya de Rocacorba, els aiguamolls de l'Empordà, les coves i els penya-segats de la Costa Brava, la pedra de Pedralta a Sant Feliu de Guíxols i les mines d'Osor. De fet, el llibre es converteix en una ruta per la diversitat de paisatges que es poden veure a les comarques gironines i que corresponen també a una diversitat geològica que ha donat forma a tot tipus de paratges i elements.

Els autors són el catedràtic de la UdG Lluís Pallí i el doctor també de la UdG Carles Roqué, i el llibre ha estat editat recentment per la mateixa Universitat de Girona i també la Diputació. Destaquen que alguns dels elements descrits tenen un valor prou elevat per ser reconeguts com a singularitats també a àmbit internacional i apel·len a la seva conservació. De fet, i recordant el pròleg, donen a través dels textos una altra visió de molts dels espais més característics del territori, que tan i tan sovint només s'han valorat per les seves virtuts ecològiques i paisatgístiques. Expliquen quin és i d'on ve aquest substrat, amb una nomenclatura més aviat tècnica per als poc avesats a la geologia, però que resumeix en un sol paràgraf les característiques que fan singular cadascun dels espais. Han separat tots els elements per comarques, amb una introducció que descriu el seu esquema geològic i l'evolució temporal que s'hi ha anat produint, i també hi han inclòs accidents geogràfics, fòssils i fonts d'aigua.

Un exhaustiu i extens volum que serveix per explicar per què les comarques gironines són com són.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona