Les obres de la riera Sant Jordi de Montgat estaran enllestides el mes vinent

El projecte estava pendent d'execució des del 1992

Mont­gat pot estar d'enho­ra­bona. L'alcalde del muni­cipi, Jordi Ràmia (PSC), va vati­ci­nar que a l'abril s'aca­ba­ran «defi­ni­ti­va­ment» les obres de soter­ra­ment i urba­nit­zació de la riera Sant Jordi, de 882 metres de lon­gi­tud.

A grans trets, els tre­balls han con­sis­tit en la ins­tal·lació d'uns calai­xos pre­fa­bri­cats de 2,5 m per 2,5 m que per­me­ten la cana­lit­zació de l'aigua que en època de plu­ges baixa des del muni­cipi veí de Tiana i que tants mal­de­caps havia pro­vo­cat als mont­ga­tins. A més, les obres també han permès la repo­sició de tots els ser­veis bàsics, com ara el sub­mi­nis­tra­ment elèctric o la línia telefònica, entre d'altres. Ara només que­den per ins­tal·lar alguns ele­ments del mobi­li­ari urbà de la part baixa de la riera en el tram que va entre el car­rer Ramón y Cajal i l'N-II. Els tre­balls han cos­tat més de 7,8 mili­ons d'euros: 7,2 per a la cana­lit­zació i soter­ra­ment, pro­vi­nents del Minis­teri de Medi Ambi­ent, i la resta (667.000 euros) per a les tas­ques d'urba­nit­zació, sufra­ga­des amb els fons de Zapa­tero de l'any pas­sat.

Una obra com­plexa

La fina­lit­zació de les obres de la riera Sant Jordi de Mont­gat ha estat un pro­jecte lent i costós que ha vis­cut diver­sos entre­bancs al llarg dels anys. El pro­jecte ja estava pre­vist el 1992, però no va ser fins al 2006 quan el govern cen­tral en va donar l'auto­rit­zació. Abans de donar llum verd a les obres, el minis­teri va apro­var intro­duir algu­nes modi­fi­ca­ci­ons en el pro­jecte que van recla­mar els dos muni­ci­pis afec­tats, Mont­gat i Tiana. Aques­tes modi­fi­ca­ci­ons van con­sis­tir, entre d'altres, en l'eli­mi­nació d'un mur que s'havia de cons­truir de manera lon­gi­tu­di­nal a l'inte­rior del calaix. Tot i l'accep­tació d'aques­tes recla­ma­ci­ons –que va por­tar a reu­nir-se a Madrid els alcal­des de Mont­gat i Tiana amb repre­sen­tants del minis­teri– el depar­ta­ment esta­tal de Medi Ambi­ent no va adju­di­car l'obra fins al març del 2007, cosa que va com­por­tar que els tre­balls no s'ini­ci­es­sin física­ment fins a l'octu­bre d'aquell mateix any. Però els con­tra­temps no es van aca­bar aquí. Durant les tas­ques d'urba­nit­zació de la riera, poste­ri­ors al seu soter­ra­ment, l'empresa adju­di­catària dels tre­balls (Vega­mar) va anun­ciar la seva fallida, i no va poder aca­bar l'obra encar­re­gada que havia de fina­lit­zar abans d'aca­bar el 2009. Lla­vors es van adju­di­car els tre­balls a l'empresa Cons­truc­ci­ons Roque Car­ranza amb el com­promís de l'adju­di­catària de man­te­nir les matei­xes con­di­ci­ons econòmiques que l'empresa ante­rior i aca­bar defi­ni­ti­va­ment una obra necessària.

Ràmia no va ama­gar la seva satis­facció per l'immi­nent fina­lit­zació dels tre­balls de la riera Sant Jordi, tot i que no va anun­ciar cap data per la seva inau­gu­ració, i va recor­dar que «molta gent hi ha tre­ba­llat perquè això sigui una rea­li­tat». L'alcalde va qua­li­fi­car l'obra de «magnífica» i va voler agrair als veïns «la seva paciència i com­prensió per tant de temps de molèsties». Final­ment, Ràmia es va mos­trar con­vençut que la nova riera «pro­por­ci­o­narà una major qua­li­tat de vida als veïns i poten­ciarà el comerç de la zona».

Per la seva banda, l'alcalde de Tiana, Emili Muñoz (Gent), va afir­mar que «era una millora impor­tant molt espe­rada», i no va pas­sar per alt «els nom­bro­sos entre­bancs legals que al llarg del temps ha hagut de supor­tar aquest pro­jecte per fer-se rea­li­tat».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.