Medi ambient

El gruix de neu supera els deu centímetres en diverses capitals de comarca

Perill fort d’allaus a l’Aran i al nord del Pallars Sobirà i en alerta el pla Ventcat

Protecció Civil avisa que hi ha perill fort d’allaus a l’Aran i al nord del Pallars Sobirà a partir d’aquest migdia, amb un nivell de quatre sobre cinc. El pla Allaucat està en prealerta i es demana molta precaució en activitats d’alta muntanya. A més, s’ha activat en estat d’alerta el pla Ventcat, que se suma a la del Ventcat. L’abundant nevada de les últimes hores ha deixat gruixos de neu que superen els deu centímetres en diverses capitals de comarca del Pirineu. Hi ha 28 a Vielha, 19 a la Seu d’Urgell, 16 a Sort i 14 a Puigcerdà. També ha nevat al Prepirineu, així com a punts de les Comarques Centrals on no és gens habitual que ho faci, com Vic i Manresa. A causa de la nevada, s’ha suspès el transport escolar de més de 800 alumnes de les comarques del Pirineu i el Prepirineu.

Al marge de les capitals pirinenques, s’han recollit 38 centímetres de neu a l’estació de Bagergue (1.417 metres), 27 a Certascan (2.400 metres), 25 a la Bonaigua (2.266 metres), 22 a Esterri d’Àneu (960 metres) i 20 centímetres a Os de Civís (1.640).

La nevada està sent abundant, sobretot al Pirineu Occidental, on es poden recollir en tot l’episodi més de 50 centímetres de neu nova per sobre dels 1.000 metres i més de 100 centímetres per sobre dels 2.000. Segons el Servei Meteorològic, seguirà nevant de forma intensa al Pirineu i al Prepirineu en les properes hores, a totes les cotes. Al Prepirineu ja ha agafat a Tremp (4 centímetres), a Berga (2 centímetres) i a Solsona (1 centímetre).

Fora d’aquesta zona, també ha nevat a molts punts de la Catalunya Central, a Osona, al Bages i al Moianès. Ha emblanquinat, per exemple, a Vic i a Manresa. Pot continuar nevant en les properes hores, però no s’esperen gruixos destacables ni afectacions greus. La cota baixarà localment fins als 600 metres, i fins als 400 en alguns punts de l’Alt Empordà. També pot nevar a la serralada del prelitoral de Tarragona i Lleida. El pla Neucat es manté en alerta.

Poques incidències per la nevada

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins al moment una vintena de trucades a causa de la nevada, la majoria a comarques del Pirineu i Prepirineu per incidències de trànsit: 4 a l’Alt Urgell, 3 al Solsonès i al Pallars Sobirà, i 2 a la Val d’Aran.

Al marge de la neu, també hi ha previsió de fort vent al Pirineu fins dijous, provocant l’efecte del torb. El pla Ventcat està en estat d’alerta. Fora d’aquesta zona, les ratxes també poden ser fortes, i poden arribar als 90 quilòmetres per hora a les Terres de l’Ebre, al litoral de Tarragona i al sud de Lleida. A la tarda i a la nit, el fort vent també pot afectar la Catalunya Central, les comarques de Girona i el prelitoral de Barcelona, sobretot a les cotes més elevades. De matinada i dijous al matí el vent pot afectar qualsevol punt del territori.

A això se li ha de sumar la prealerta del pla Allaucat i la prealerta del pla Procicat per fort onatge a l’Empordà. Es preveuen fins dijous onades de més de quatre metres al nord del cap de Creus i al cap de Begur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona