Medi ambient

L’ACA destina 4 milions als trams afectats pels aiguats

Els treballs per adequar els trams fluvials s’estenen a prop d’un centenar de punts de les conques del Ter, la Muga i el Daró, i s’allargaran fins a la primavera

La conca del Ter s’endú, de moment, el gruix de les actuacions
Actualment encara hi ha 30 treballs en curs a les tres conques

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha dut a terme fins ara prop de 100 actuacions a les comarques gironines per solucionar i adequar diversos trams fluvials que es van veure afectats pels forts aiguats de la tardor de l’any passat. Segons va anunciar ahir l’ACA, un cop s’acabin totes les actuacions la primavera que ve s’hauran destinat fins a 4 milions d’euros a totes les actuacions.

Les lleres dels rius Ter, Daró i Muga es van veure altament afectades per les llevantades registrades l’octubre i el novembre de l’any passat a causa que les fortes pluges i el vent van provocar la caiguda d’ arbres i van fer que s’acumulessin branques i vegetació en diversos trams dels rius. Això va fer, segons explica l’ACA, que s’haguéssin de dur a terme ràpides actuacions per minimitzar el risc de futurs desbordaments.

La majoria de les actuacions s’han dut a terme fins ara a la conca del Ter. Concretament, des de l’octubre passat fins a l’actualitat s’han fet fins a 87 actuacions, repartides entre divuit municipis de les comarques del Ripollès i Osona. Així, s’han fet actuacions a Setcases, Queralbs –quatre actuacions–, Vilallonga de Ter, –tres atuacions– Ribes de Freser –8 actuacions–, Llanars –dues actuacions–, Sant Joan de les Abadesses –vuit actuacions–, Campdevànol –onze–, Camprodon –dues–, Ripoll –dues actuacions–, Sant Pau de Segúries i Gombrèn –dos més–. La resta han estat a la comarca d’Osona: Manlleu –dues actuacions–, Orís –dues actuacions–; Roda de Ter –quatre actuacions–, Sant Quirze de Besora –tres–, Sant Vicenç de Torelló –tres– i Torelló –dues més.

La resta d’actuacions a la conca del Ter segons l’ACA, continuen en marxa i, concretament, són a Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses –dues actuacions més– i Vilallonga de Ter. També es treballa a les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Manlleu, Montesquieu i Torelló.

Conca del Daró i la Muga

Les conques del Daró i la Muga, a l’Empordà, també es van veure afectades pel fort episodi de pluges del novembre passat, que va afectar els cursos fluvials. Concretament, i segons l’ACA, s’ha acabat una actuació a Figueres (riu Manol) i una altra a Corçà (riu Daró). En el cas de Figueres, es tracta de la reparació d’una mota que es va trencar a l’altura de Vilatenim. Concretament, s’ha treballat en la reparació de l’esfondrament d’una part del dic, de dos metres d’altura, deu metres de llargada i 1,5 d’amplada al Manol.

Treballs en marxa

D’altra banda, es continua treballant en disset punts més d’aquestes zones, com és a Serra de Daró –quatre actuacions–, Fontanilles –dues més–, Gualta –dues actuacions–, Castell-Platja d’Aro, Verges i Peralada, on es treballa en cinc àmbits diferents. Tot plegat, comptant les conques del Ter, el Daró i la Muga, s’està treballant ara de manera simultània en trenta punts a càrrec de nou brigades.

L’ACA té previst que les actuacions pendents finalitzin a principis de la primavera, de manera que es pugui garantir la lliure circulació de l’aigua en aquells mesos en què, a banda de pluges abundants, també hi ha el desglaç de la neu acumulada a les muntanyes.

LES XIFRES

17
actuacions
s’han fet a Ripoll, que va ser un dels punts més afectats pels aiguats de la tardor.
17
actuacions
més s’estan desenvolupant encara ara a la conca del Daró, i s’allargaran fins a la primavera.
Conca del Ter

En espera de la nidificació de les aus aquàtiques

j.c

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) treballa amb la previsió d’acabar els treballs de neteja de les restes vegetals arrossegades pels aiguats del mes d’octubre passat. Això dependrà, però, de si aconsegueix enllestir les més d’un centenar d’actuacions abans de la nidificació de les aus aquàtiques. De fet, per llei, haurà d’aturar les brigades i no les podrà activar fins al mes d’agost. Al Ripollès, fonts del Consell Comarcal dubten que s’hagi actuat en tots els punts on cal abans del 31 de març. A més, remarquen que fan un seguiment exhaustiu d’aquestes actuacions, perquè l’ACA inverteixi els 1,8 milions d’euros en què va valorar-les. A hores d’ara, hauria invertit la meitat d’aquesta quantitat, segons les mateixes fonts.

Segons la informació de l’Agència Catalana de l’Aigua, a la conca del riu Ter afectada per les riuades –al Ripollès, especialment, i a Osona fins al pantà de Sau–, ja s’ha actuat als punts amb més risc; és a dir, als trams urbans del riu i dels seus grans afluents com ara el Freser. En total s’han dut a terme 87 actuacions. En l’actualitat, al Ripollès hi ha quatre brigades que treballen aigües amunt en direcció a les capçaleres. En concret, duen a terme els treballs a Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Vilallonga de Ter. En el cas d’Osona, les brigades actuen a les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Manlleu, Montesquiu i Torelló. L’Agència Catalana de l’Aigua té previst enllestir la neteja del riu abans no acabi el mes de març.

Després de l’episodi de riuades de l’octubre, els responsables del Consell Comarcal del Ripollès van reclamar més celeritat en la tramitació dels ajuts per a neteja de lleres i van demanar una autorització continuada per dur aquestes tasques permanentment.

Conca del Daró

Ara, les mesures preventives

A la conca del Daró, segons explicava ahir l’alcalde de Gualta, Jaume Fontdevila, el que va resultar afectat per la riuada de la tardor està tot pràcticament arranjat o en camí de ser-ho. De totes maneres, actualment s’està treballant a prendre mesures preventives per evitar que se succeeixin episodis semblants en una zona que, no és pot obviar, per la seva planària, és inundable.

“Tota la zona no està neta. Ara s’ha redactat un document perquè tots els ajuntaments puguem anar fent tasques de neteja als punts necessaris”, va explicar Fontdevila. Serien neteges ordinàries que ja es van debatre en una reunió fa un parell de setmanes, promoguda pels alcaldes dels municipis que estan seguint el recorregut del Daró des de Corçà fins a Pals, i en la qual es va acordar que el Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca redactaria el document.

Aquest document, segons ja va explicar llavors l’alcalde de Gualta, ha de servir perquè la comunitat de regants i els ajuntaments puguin anar fent les feines de manteniment ordinari de la llera. És un document tècnic necessari per obtenir l’autorització de l’ACA per actuar a les lleres. De la reunió també en va sortir el compromís de l’ACA d’estudiar les sol·licituds de millora de la capacitat de la llera. Aquest, es va dir, és un punt difícil, no només per l’obra, que implica rebaixar la zona canalitzada, sinó pels efectes que pot tenir en el seu conjunt.

Els alcaldes creuen que una de les intervencions més necessàries és rebaixar encara més el canal del riu Daró –afluent del Ter– per donar-li més capacitat i aconseguir que transporti més aigua sense sortir de mare.

A la conca de la Muga

J. PUNTÍ

L’alcalde de Figueres desconeixia ahir al matí les accions que havia fet l’ACA en la llera de l riu Manol. Per això es va posar en contacte amb l’organisme de la Generalitat, que li va confirmar que a hores d’ara no se n’havia fet cap. Amb les promeses que va rebre ahir es va donar per satisfet, segons fonts de l’oficina de comunicació de l’Ajuntament. El riu Manol, al pas per sota del pont vell de Vila-sacra, va generar un desacord entre l’alcaldessa de Vila-sacra, Carme Barceló, i l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef.

L’alcaldessa no combrega amb el discurs segons el qual l’enderroc del vell pont sobre el riu Manol a l’antiga carretera de Figueres a Vila-sacra sigui la solució a aiguats com ara els que van afectar Vilatenim i el seu municipi en l’última llevantada. L’enderroc d’aquest pont el va posar sobre la taula l’endemà de l’última inundació l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, que va assenyalar que els ulls de bou d’aquesta estructura podien haver estat decisius fent de tap a la crescuda i el desbordament del Manol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona