Medi ambient

Van ser localitzats més de cent abocaments de residus el 2018

còmput

Els agents rurals van aixecar 134 actes per abocaments il·legals a les comarques gironines durant l’any passat

Els Mossos van intervenir en 90 infraccions de la llei de residus

“Molts dels fets es comuniquen a l’Agència de Residus”

La importància de cuidar l’entorn natural és un dels missatges que intenten transmetre els cossos d’emergències. És un dels molts àmbits en què no fan tan sols una tasca purament d’indagació, sinó també pedagògica, amb l’objectiu d’erradicar certes infraccions que es repeteixen de manera periòdica. Per exemple, només el 2018, els agents rurals van aixecar un total de 134 actes per abocaments de residus a l’espai natural a les comarques gironines. Es tracta d’una xifra que, en els darrers cinc anys, s’ha mantingut força invariable. El 2014 van aixecar 120 actes pel mateix motiu, 94 el 2015, 115 el 2016 i 83 el 2017. El cap dels Agents Rurals a la demarcació de Girona, Ignasi de Dalmases, comenta que la situació és bastant generalitzada a totes les comarques. Matisa, però, que hi té un paper important “la configuració del territori”: “Hi acostuma a haver un nombre més baix d’episodis d’aquestes característiques on hi ha menys població o un moviment inferior d’activitats com per exemple la construcció, com ara al Pla de l’Estany i el Ripollès.”

Els agents rurals notifiquen totes aquestes situacions als ajuntaments del terme on s’han localitzat els abocaments i, en determinats casos, també ho posen en coneixement de l’Agència de Residus de Catalunya o de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Gestionar de manera correcta els residus no és una qüestió menor i, fins i tot, De Dalmases defineix d’“il·legalitat descomunal” l’afectació que un abocament pot comportar al medi ambient. Evidencia que, en èpoques de crisi econòmica, aquestes pràctiques poden ser més comunes. Acostumen a proliferar aleshores els treballs d’obres que no són legals i hi ha qui intenta estalviar-se el cost que suposa un gestor de residus.

Conveni de col·laboració

Entre els cossos i les institucions que també intervenen en aquesta matèria hi ha els Mossos d’Esquadra. A les comarques gironines van actuar el 2018 en 90 casos d’infraccions administratives de la llei reguladora de residus (el decret 1/2009). El còmput engloba des d’abocaments il·legals fins a la detecció d’un trasllat de residus que no s’estigui efectuant de manera correcta o bé que una empresa no estigui gestionant bé els residus. El caporal de la unitat regional de medi ambient (URMA) explica que el tema dels abocaments el porten habitualment els membres d’aquesta àrea. Tot i això, “qualsevol agent dels Mossos pot trobar un abocament i procedir”. Destaca, en aquest sentit, la col·laboració i el fet d’evitar duplicitats, ja que després els efectius actuants comuniquen el cas a l’URMA.

Entre el 2017 i el 2018, les infraccions administratives per no haver complert alguns dels preceptes de la llei de residus es van incrementar un 125% a la demarcació de Girona (de 40 el 2017 es va passar a 90 el 2018). En canvi, van baixar en general un 34% les infraccions administratives en matèria de medi ambient (de 380 a 250). La major part d’aquests 250 casos van correspondre precisament a infraccions de la llei de residus (van representar un 36% del total). Van ser seguides per la troballa de vehicles abandonats (21%); l’incompliment de la llei 2/2010 de pesca i acció marítimes (10%); infraccions relacionades amb la tinença de gossos perillosos (8%); omissió de la normativa de protecció dels animals (7%); afectació a la prevenció d’incendis (3%) o infraccions del marc normatiu de la llei d’aigües (3%). I, en darrer lloc, per haver accedit de manera motoritzada a espais naturals on no era permès (2%); per altres accions vinculades a la prevenció d’incendis (1%), a la flora i a la fauna (1%) o a la llei forestal de Catalunya (1%).

Amb tot, el caporal hi afegeix que els abocaments no són casos aïllats. Quan se’n troba un, els Mossos també ho comuniquen a l’Agència de Residus de Catalunya i a vegades als ajuntaments, que en ocasions demanen al cos policial que incrementi les rondes de vigilància en zones on es detecta el problema. El primer a qui correspon restituir l’indret és al causant dels fets, després al propietari del terreny i en tercer lloc al posseïdor de la finca.

Els Mossos tenen un conveni de col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya des del 2011. Alguns punts que inclou són la inspecció de les activitats del sector del reciclatge, el control del transport de residus i del material traslladat. Es fan, alhora, accions de sensibilització a les empreses sobre les mesures que poden implementar tant a les instal·lacions com en el transport dels residus.

LA XIFRA

400
euros pot suposar una sanció per infracció lleu a la llei de residus. Les greus són a partir de 4.001 euros.

“És important la conscienciació”

Caporal de la unitat regional de medi ambient (URMA) dels Mossos d’Esquadra

Els abocaments il·legals poden causar una afectació al medi natural. Quins consells donaria per intentar erradicar-los?
És important traslladar i fer arribar un missatge de conscienciació, i cal tenir present que a vegades poden implicar un perill d’incendi. És cabdal netejar les zones o clausurar els abocadors no permesos. Hi ha gent que veu deixalles amuntegades i es pensa que és un lloc on també n’hi pot tirar. Evidentment, no és un raonament correcte. Si es localitza un abocament, és clau comunicar-ho per tal que es retiri. També tenim molt de contacte amb els grups de cada comissaria que treballen la proximitat. Estan sobre el terreny i fan una gran feina didàctica.
Com es procedeix quan es detecta un abocament?
Busquem evidències, fem fotografies i mirem de trobar testimonis. Documentem el fet tant com sigui possible. A vegades no és fàcil identificar l’autor. Hi ha abocaments que solen ser en llocs apartats o la persona ho llença de nit, aprofitant la foscor. Tot i les dificultats, però, el grau de resolució és més alt del que es pot pensar. A banda, moltes de les coses que trobem són residus domèstics, com ara papers i mobles, dels quals la gent a vegades se’n desfà en una mudança. Aquest tipus de residus els pots portar a la deixalleria, sense que suposi cap cost per a la persona que els du allà. La qüestió és diferent en els residus de les empreses, com ara pneumàtics i olis.
Es fa alguna actuació de tipus preventiu?
Una són les inspeccions als tallers. La immensa majoria gestionen els residus molt correctament.

“Es tracta d’una infracció greu”

Cap dels Agents Rurals a les comarques gironines

El 2018, els Agents Rurals van obrir 134 actes per abocaments il·legals a la demarcació. Com s’actua en aquestes situacions?
Per la transversalitat de la nostra feina, a vegades detectem abocaments de pneumàtics, de runes, d’electrodomèstics... Aixequem l’acta, mirem de localitzar l’autor i ho comuniquem a l’Ajuntament del terme, que té la competència en matèria de residus. El consistori es fa càrrec de la recollida o bé pot correspondre al propietari particular de la finca, en el supòsit que es demostri que hi té una responsabilitat.
Quins organismes més n’informen?
Si és un abocament important, se’n dona coneixement al Departament de Territori, a través de l’ACA o de l’Agència de Residus de Catalunya. Si afecta una espècie, un espai natural o és molt contaminant, no acabaria sent un tema administratiu, sinó que s’obririen diligències als jutjats.
Recorda algun cas?
Hi havia un lloc on s’havien extret terres, amb permís. La propietat, però, era una companyia d’àrids que va permetre que hi anessin altres empreses a abocar-hi en quantitats importants, fet que causava que s’hi llencessin productes que no estaven autoritzats.
És dificultós descobrir l’autor de l’abocament?
A vegades no es troben indicis sobre el terreny o la persona ja se’n cuida prou de no deixar documentació a la zona. Ha de quedar clar el missatge que és una infracció greu i, a més, pot ser delicte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona