Medi ambient

Actualitzen la cartografia del fons marí de Roses

Un estudi posa al descobert a la badia el bosc marí més gran de la costa catalana

Un estudi cartogràfic del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca ha permès descobrir el “bosc marí” més gran de la costa catalana. La troballa té una extensió de més de 800 hectàrees i actua com un hàbitat de protecció per a moltes de les espècies que hi viuen.

El cap de projectes marins de la consultora Tecnoambiente –encarregada de l’estudi–, Joan Ramon Vidal, explicava ahir en la presentació de l’estudi feta a la seu de la Generalitat a Girona que es tracta d’un “sistema molt important” que manté el “territori ferm”.

Des del Departament assenyalen que els resultats de la troballa han estat “sorprenents”, i recorden que es tracta d’ecosistemes “molt importants i essencials” per a peixos joves. El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, explica que la descoberta d’aquesta praderia obliga a “anar cap a un sistema de fondejos ecològics” de les embarcacions.

La cartografia que fan servir les embarcacions que fondegen a la costa de Roses canviarà els pròxims mesos. I és que un estudi impulsat per la Generalitat, realitzat el 2018, ha permès descobrir una superfície de 801 hectàrees de praderia marina, o el que és el mateix, el bosc d’algues més gran que s’ha trobat a sota les aigües del litoral català. La descoberta està repartida en uns quinze quilòmetres al llarg de la badia i inclou, a més de les 800 hectàrees de fimodofea, un centenar més de posidònia oceànica.

El director de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, explica que es tracta d’una notícia “espectacular” perquè l’hàbitat és de “gran qualitat”, malgrat que està a tocar de la costa i que hi ha una intensa activitat pesquera.

Per això, Tudela va explicar que caldrà “canviar el model” a l’hora de fondejar en aquesta zona, i s’haurà d’anar cap a una forma “ecològica”. Això significa que les embarcacions hauran de ser més curoses i que es crearan uns “camps de boies” a sobre de zones sorrenques, per evitar afectar el bosc marí. Tot plegat, però, haurà d’anar acompanyat de fons europeus, als quals Tudela dona per fet que la Generalitat tindrà accés. L’objectiu d’aquests diners, explica el director, és incloure aquestes restriccions a les cartes cartogràfiques que tenen els patrons de les embarcacions



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona