Retiren 36.000 exemplars de cargol poma del delta de l'Ebre, un 40% dels quals, vius

L'espècie invasora resisteix les baixes temperatures

Els 13 treballadors del pla d'ocupació per combatre la plaga del cargol poma al Delta han retirat manualment 31.000 exemplars adults durant els tres primers mesos de l'any. Uns cargols que s'afegeixen als poc més de 5.000 que ja havien extret els tècnics del Departament de Medi Ambient i una brigada de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre. La gran sorpresa ha estat que un 40% dels mol·luscos estaven vius, cosa que indica que no l'han afectat les baixes temperatures dels mesos d'hivern. «Ens ha desmuntat la teoria que l'hivern provocaria una mortalitat significativa de l'espècie, i tot i ser un mol·lusc de clima tropical s'ha adaptat al medi», ha explicat el director dels serveis territorials de Medi Ambient a les Terres de l'Ebre, Víctor Gimeno, que reconeix que difícilment es repetirà un hivern amb tan baixes temperatures.

Durant els darrers mesos s'han netejat 170 quilòmetres de canal i sèquies del Delta i s'han assecat 3.931 hectàrees d'arrossar per facilitar l'extracció dels cargols poma. «La pluja i la humitat ha dificultat els treballs, ja que una part dels arrossars no es va aconseguir eixugar del tot», ha dit Gimeno. En aquest sentit, a les sèquies on havia quedat aigua es va abocar palla per posteriorment cremar-la juntament amb els mol·luscos. Tot i que és evident que les tasques realitzades han permès reduir la població de cargol poma, no se sap quants exemplars adults poden quedar escampats. «Quan van començar els treballs per combatre la plaga trobàvem molts adults i ara segur que n'hi haurà menys, l'important serà controlar les postes», ha assenyalat el director dels serveis territorials de Medi Ambient a les Terres de l'Ebre. Es calcula que els adults començaran a reproduir-se al mes de maig, una vegada s'incrementen les temperatures. Els cargols poma poden efectuar tres postes a la vegada d'entre 1.000 i 2.000 ous.

La comissió de seguiment es reunirà el dia 21

La comissió de seguiment per combatre la plaga del cargol poma –formada per diferents departaments del govern, les cooperatives arrosseres, les comunitats de regants i les organitzacions agràries– es reunirà el pròxim 21 d'abril per avaluar els treballs duts a terme fins ara i per determinar les actuacions de futur. «Hem de mantenir els operatius i és evident que hi haurà gent treballant en la vigilància i extracció d'exemplars», ha assenyalat Gimeno. Així, és molt possible que s'aprove un altre pla d'ocupació que permeti contractar personal per lluitar contra aquesta espècie invasora, que més enllà de l'impacte mediambiental pot perjudicar seriosament el conreu de l'arròs al Delta. El cargol poma és un mol·lusc gastròpode, originari d'Amèrica del Sud, que es desenvolupa en zones de corrents d'aigua i pot passar llarg temps enterrat sota el fang sense necessitat d'oxigen. Els més grans arriben als 15 centímetres i pesen prop de 600 grams.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona