El cens d'aus aquàtiques hivernants manté la tendència a l'alça al delta de l'Ebre

Tècnics i voluntaris del parc natural comptabilitzen 264.500 ocells

«Tot i que el cens és enguany lleugerament inferior al de l'any passat, es manté la tendència positiva iniciada durant els anys setanta», ha explicat el coordinador del cens d'ocells aquàtics hivernants, Toni Curcó. Una tendència que el Departament de Medi Ambient atribueix a la creació del Parc Natural del Delta de l'Ebre i a l'aplicació de les mesures agroambientals per part del sector de l'arròs, especialment la inundació dels camps fins al mes de gener. «L'allargament del període d'inundació dels arrossars fa que disposem durant més temps d'un hàbitat favorable per a les aus aquàtiques», ha dit Curcó. Amb tot, el sector arrosser del Delta reclama que se'ls permeti eixugar abans els camps per tenir més temps per preparar els arrossars abans de la sembra del cereal.

Les baixes temperatures d'aquest hivern no haurien perjudicat les aus aquàtiques. «Ha estat un hivern fred però no amb temperatures extremes que dificulten als animals trobar aliment», ha assenyalat el coordinador del cens. El grup dels anàtids és el més nombrós, amb un 48% dels prop de 265.000 ocells que han passat l'hivern al delta de l'Ebre. I dintre d'aquest grup destaquen els ànecs collverds i les fotges, que han aconseguit un màxim històric per segon any consecutiu (40.415 exemplars). Pel que fa al segon grup d'ocells, són les limícoles, que representen un 25% del total. Quant a espècies poc habituals, cal destacar tres exemplars d'oca de collar i tres més d'èiders. «Són espècies que habitualment hivernen a la costa atlàntica», ha explicat Curcó. Altres espècies representades en el cens són el flamenc i el bernat pescaire.

En l'elaboració del cens hi van intervenir 43 persones, principalment tècnics però també agents rurals, voluntaris i membres d'entitats ecologistes.

Reserva de la biosfera

El pròxim 27 d'abril tindrà lloc l'acte de constitució del consell promotor de la candidatura de les Terres de l'Ebre a la reserva de la biosfera. La delegació del govern a l'Ebre ha presentat una proposta a diferents institucions, associacions i entitats ebrenques perquè s'integren a aquest consell, entre els quals hi ha la Cambra de Comerç de Tortosa, la Federació d'Hostaleria i Turisme de les Terres de l'Ebre i la Cambra Arrossera del Montsià. La zona que integraria la reserva de la biosfera afectaria tot el territori, però de manera especial els parcs naturals del Delta i els Ports i el riu Ebre. La candidatura a la reserva és un dels temes que es van tractar ahir en la reunió del consell de l'administració territorial a les Terres de l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona