Medi ambient

Pagesos i ecologistes reclamen al govern més recursos contra el cargol poma

UP i SEO/Bird Life volen que es declare plaga el mol·lusc invasor i exigeixen l'ajut d'Europa

«S'ha de declarar plaga agrícola i mediambiental el cargol poma», ha manifestat el responsable de SEO/Bird Life al delta de l'Ebre, Ignasi Ripoll, que sosté que s'han d'emprendre mesures per evitar que aquest mol·lusc invasor s'estengui a la resta d'aiguamolls europeus. En la mateixa línia es pronuncia el responsable del sector de l'arròs d'UP, Raül Arques, que reclama a l'administració que segueixi els tràmits necessaris per aconseguir que Europa col·labore econòmicament en la lluita contra el cargol poma. «No estem en contra de les actuacions que ha fet des de l'estiu passat el govern de la Generalitat, però no tot són flors i violes i no és prudent dir que la població de cargol poma està estabilitzada», ha dit Arques. En aquest sentit, UP assegura que s'han localitzat exemplars adults de cargol poma fora de l'àrea de confinament que ha delimitat la Generalitat i que ocupa una superfície de 3.900 hectàrees dels termes municipals de l'Aldea, Camarles, l'Ampolla i Deltebre.

Des del mes d'agost passat el govern ha invertit uns 300.000 euros en la lluita contra el mol·lusc invasor, una quantitat que pagesos i ecologistes consideren insuficient. «Hi ha actuacions que no s'han dut a terme per falta de recursos, com és la instal·lació de barreres a la xarxa de rec», ha assenyalat Ripoll. Pel que fa al pla d'ocupació que es posarà en marxa al maig (que serà el segon) amb sis treballadors per fer un seguiment de l'espècie, Ripoll ha dit: «És clar que no n'hi ha prou amb sis persones per controlar una plaga que es pot estendre per tot el Delta.» A més, ecologistes i pagesos reclamen a l'administració una reunió informativa amb tots els arrossaires sobre el cargol.

Reunió a Barcelona dimecres

Els representants de SEO/Bird Life i Unió de Pagesos es reuniran dimecres que ve amb la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, i el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran. «Els plantejarem la necessitat de declarar plaga el cargol poma per obtenir més recursos contra una espècie que és perillosa», ha assenyalat Ripoll. Tot i que Medi Ambient preveia que les baixes temperatures de l'hivern matarien la major part dels exemplars, un 40% dels més de 30.000 adults que s'han retirat de sèquies i desguassos eren vius. Els pagesos també proposaran que s'inicie més aviat el procés d'assecat dels camps d'arròs a la zona de confinament. «Les mesures seran més efectives si s'eixuguen els arrossars a l'octubre, just després de la sega, en lloc de fer-ho al desembre», ha dit el responsable de l'arròs d'UP. En aquesta reunió, que tindrà lloc a Barcelona, el sindicat també reclamarà a Medi Ambient que incremente les indemnitzacions als arrossaires pels danys que causen als camps d'arròs els flamencs i les polles blaves. «Només ens paguen la llavor per tornar a sembrar, però hi ha casos en què els pagès perd fins un 20% de la producció», ha lamentat Arques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona