Medi ambient

Biologia

Un futur per a les nacres

Submarinistes del centre d’immersió La Sirena, que col·laboren amb l’Associació Bufaelvent i la UAB, troben a la costa del Montgrí una nacra viva ,

Un protozou n’ha mort el 90% de la costa de la península Ibèrica

Submarinistes del centre d’immersió La Sirena de l’Estartit van trobar ara fa uns dies una de les últimes nacres de les illes Medes – Costa del Montgrí. Aquesta és una troballa rellevant i més si es té en compte que aquesta espècie protegida gairebé ha desaparegut de les costes peninsulars a causa d’una malaltia causada per un protozou, que ha provocat en poc més de tres anys mortalitats properes al 90 i 100% al litoral mediterrani de la península Ibèrica i les illes Balears.

Les nacres (Pinna nobilis) són mol·luscs bivalves endèmics del Mediterrani que poden arribar a fer més d’un metre de llarg i viure més de 50 anys; són petxines enormes, mig clavades en vertical a la sorra, que solen viure amagades entre fulles de posidònia .

Segons Francesc Xavier Munill, membre de l’Associació Bufaelvent i professor de la Unitat de Zoologia de Universitat Autònoma de Barcelona, el fet d’haver trobat una nacra “ens dona ales per seguir estudiant des de la UAB els hàbitats més superficials, moltes vegades oblidats, com una zona d’especial interès”, destaca, afegint que “el fet que membres dels centres de busseig de l’Estartit hagin estat els que han localitzat aquest exemplar, reforça la idea del conveni de col·laboració entre els centres de busseig de l’Estartit, la UAB i l’entitat Bufaelvent per crear una sinergia positiva per estudiar i seguir aquests fons”.

Daniel Zamora, responsable del centre de busseig La Sirena, destaca el valor afegit que representa per als centres de busseig de l’Estartit que participen en aquests convenis de col·laboració poder participar de forma directa en seguiments del bon estat de conservació del fons marí, especialment fent servir la ciència ciutadana, ja que des dels centres de busseig i els visitants aquàtics d’aquest indret es visualitza el dia a dia d’aquest entorn. Xavier Munill conjuntament amb la doctora Ana Morton i Ona Font, els tres biòlegs de l’equip que realitzen el seguiment d’invertebrats no artròpodes de la UAB, un cop reconegut l’exemplar de la nacra, i veient que es troba en una zona ja protegida, valoraran prosseguir la inspecció de la zona per detectar altres exemplars que poguessin quedar encara vius, i potser ampliar la zona on es realitzen els seguiments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona