Medi ambient

Sis països sud-americans signen el Pacte de Leticia per preservar l’Amazònia

El president de Colòmbia destaca que l’acte d’avui és una crida d’atenció sobre la urgència d’afrontar plegats els reptes que té la regió

El president d’Equador, Lenín Moreno, canta una canço de Serrat

Els presidents i representants de set països sud-americans han signat aquest divendres el Pacte de Leticia per l’Amazònia, per coordinar la preservació dels recursos naturals de la zona amb més biodiversitat del món.

“Aquí estem signant un pacte on coordinem i treballem harmònicament per objectius comuns. Ens motiva protegir l’Amazònia per fer treballes de prevenció i mitigació quan es presenten riscos com els incendis forestals”, ha dit el president colombià, Iván Duque, en signar el pacte durant la cimera celebrada a la localitat de Leticia.

L’acte s’ha celebrat a l’aire lliure davant una maloca pels mandataris o ministres de Colòmbia, Perú, Equador, Bolívia, Brasil, Surinam i Guyana.

El text l’han rubricat, a més de Duque, amfitrió de la trobada, els seus homòlegs de Perú, Martín Vizcarra; Bolívia, Evo Morales i Equador, Lenín Moreno, així com el vicepresident de Surinam, Michael Ashwin Adhin; el canceller brasiler, Ernesto Araújo, i el ministre de Recursos Naturals de Guyana, Raphael Trotman.

Segons Duque, la trobada d’avui ha servit per cridar l’atenció dels governs de la zona sobre la urgència d’afrontar units el narcotràfic, la mineria il·legal i la destrucció dels boscos, tres dels grans mals als quals s’enfronta l’anomenat pulmó del món.

A la cimera s’ha determinat també la necessitat d’una cooperació científica i tècnica permanent, així com de “moure’s en una agenda comuna”, va comentat Duque.

El president peruà, Martín Vizcarra, ha defensat que cal “passar a accions concretes perquè només la bona voluntat ja no és suficient, requerim acció pel bé de l’Amazònia i de tot el planeta”.

La devastació que avui pateix l’Amazònia pels incendis que han afectat a Brasil i Bolívia és un tema que ha traspassat les fronteres d’Amèrica Llatina.

“Tots els països del planeta hem de veure com contribuïm per preservar l’Amazònia, millor i amb major responsabilitat els països que la tenim dins del nostre territori”, ha dit Vizcarra.

De la seva banda, el president de Bolívia ha assenyalat que els governs tenen “l’obligació de fer una profunda reflexió”, ja que, al seu judici, la mare terra pot existir millor sense l’ésser humà.

Finalment, el canceller Araújo ha ressaltat que amb aquest document “donem mostra que som capaços, que som dignes i que individualment i col·lectivament tenim idees de treball per a la conservació i el desenvolupament racional sostenible d’aquesta regió reafirmant la nostra sobirania”.

Moreno canta Serrat

Per la seva banda, el mandatari equatorià, Lenín Moreno, ha manifestat que a partir de la signatura del pacte el que segueixen són les accions, ja que “cap teoria, cap tesi, cap paraula és vàlida mentre no adquireixi terrenabilitat i afavoreixi a aquells que estan més necessitats”.

Moreno ha afirmat que el referent per treballar d’ara endavant en favor de l’Amazònia serà la “gent que ancestralment ha sabut preservar la natura, que és tan pròdiga”.

En un moment de l’acte Moreno ha cantat, en català, la canço Pare de Joan Manuel Serrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona