Medi ambient

Amb el porta a porta, la recollida selectiva a Besalú puja al 80%

Ara fa poc més d’un any que es va adoptar aquest sistema en aquest municipi, per primer cop a la Garrotxa

L’Ajuntament estudia els aspectes que s’han de retocar

Un any després que es posés en marxa el sistema porta a porta, a Besalú han doblat la quantitat de la recollida selectiva d’escombraries, fins a situar-la en el 80% del total. Aquest nivell –explica el regidor Albert Serra– es manté estable des de fa uns mesos. “El marge de millora –reflexiona Serra– el tenim, nosaltres i tothom, en la generació de residus, és a dir, a lluitar perquè no s’hagin de llençar tantes coses, un aspecte que s’ha de solucionar a l’hora de fabricar i envasar els productes.”

Aspectes a millorar

No obstant això, hi afegeix el regidor, sí que hi ha alguns aspectes que s’han de corregir en el cas concret de Besalú i que es poden gestionar des del mateix municipi: un ús més adient de la deixalleria (hi ha qui hi porta materials que no hi han d’anar), els residus provinents de les autocaravanes (un sistema de turisme que va en augment) i la recollida a les segones residències. En aquestes últimes la gent hi va generalment els caps de setmana, mentre que la majoria de les fraccions es passen a recollir els dies feiners. La solució podria ser –avança Serra– obrir un “punt d’emergència” on es puguin dipositar les deixalles, convenientment separades, fora dels horaris de recollida establerts. “No en tenim gaires, de segones residències, però és un tema que cal resoldre”, diu.

El vessant econòmic

El sistema de recollida porta a porta –del qual Besalú és pioner a la Garrotxa– és més car que el tradicional, però es compensa amb la davallada de la quantitat de tones entrades a l’abocador comarcal, que, com és lògic, ha disminuït considerablement. Però com que la tarifa d’entrada en aquests recintes s’ha incrementat (en el cas de la Garrotxa, el Consell Comarcal l’ha augmentat un 8%), la taxa corresponent no s’ha pogut congelar sinó que s’ha incrementat aproximadament un 4%. L’equip de govern subratlla que si no estiguessin fent el porta a porta la taxa encara s’hauria encarit més. L’oposició (ERC) sosté, en canvi, que aquesta pujada no està ben justificada.

LA XIFRA

1.200
domicilis
hi ha al terme municipal de Besalú

LA FRASE

No en tenim gaires, de segones residències, però és un tema que cal resoldre
Albert Serra
REGIDOR DE MEDI AMBIENT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona