Medi ambient

La construcció de la gossera de l’Alt Empordà apunta al 2021

Els treballs es faran a continuació de la segona fase del centre de tractament de residus

El CTR i la gossera compartiran espai a Pedret i Marzà

Ara, s’aprofita el retard en l’inici per buscar finançament en el Puosc 2019-2023
S’ha renovat fa poc el servei de recollida per almenys dos anys

El centre de protecció i adopció d’animals de companyia de l’Alt Empordà és un projecte que agrupa ja els interessos de més de 50 municipis i que s’albira com a possible per a l’any 2021. El projecte executiu està aprovat pel Consell Comarcal des de fa mesos i el concurs per adjudicar les obres podrà acabar el recorregut administratiu un cop es desenvolupi la segona fase del centre de tractament de residus (CTR). Es tracta d’unes infraestructures ubicades en un terreny contigu, al municipi de Pedret i Marzà, i que, segons fonts autoritzades del Consell Comarcal, es veu molt probable que puguin iniciar-se els primers mesos de l’any 2020, un cop l’Agència Catalana de Residus faci efectiva la subvenció que servirà per pagar les obres.

Actualment, el projecte de gestió de la gossera ja està redactat i el finançament de les obres, que tenen un cost de 830.324 euros, està molt encarrilat. La necessitat de desenvolupar la segona fase del CTR al llarg del 2020 permet obrir una nova via per facilitar el finançament: la de la convocatòria per al període 2020-2024 del Pla Únic d’Obres i Serveis (Puosc), ara en període de tràmit. Si bé l’Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal, la Diputació i també tots els ajuntaments comarcals ja s’havien compromès a assumir el cost, ara el Consell ha optat per acudir al Puosc per alleugerir el cost comarcal de l’obra. La convocatòria es tanca el 15 de novembre i s’espera conèixer el repartiment al voltant del mes de març del 2020, moment en què la segona fase del CTR ja hauria d’haver començat.

Mentre la construcció de la gossera continua desenvolupant els tràmits, el servei de recollida i acollida d’animals domèstics abandonats o perduts i la gestió i control de colònies de gats dels municipis de la comarca que han delegat la prestació del servei al Consell Comarcal s’han hagut de tornar a treure a concurs. Actualment, els municipis signataris del conveni marc que han delegat en el Consell els serveis ja són 54 del 68 que té la comarca.

Des del 28 d’agost passat, l’Associació Protectora d’Animals i Plantes de Figueres –l’única empresa que es va presentar al concurs– ha renovat el servei per almenys dos anys, tot i que es preveu que el contracte pugui prorrogar-se dos cops més –un any cada vegada–, amb la decisió final de fer-ho o no a mans del Consell Comarcal. El servei s’ha adjudicat per 229.547 euros pel lot de servei de recollida i acollida d’animals domèstics abandonats o perduts i per 24.235 euros pel lot del servei de gestió i control de colònies de gats.

El Consell té pensat partir en tres lots els concursos quan, amb les noves instal·lacions i amb el contracte actual resolt, s’hagi de tornar a treure a concurs. Serien els dos lots actuals més el lot de serveis veterinaris i del dia a dia de la nova instal·lació.

En el projecte de la nova construcció es treballa en tres línies: reduir les entrades d’animals abandonats a través de la generalització del cens, la identificació amb microxip i la conscienciació dels propietaris; incrementar les sortides del centre d’acollida amb el foment d’adopcions i el retorn dels animals perduts als propietaris, i garantir el benestar dels animals i les seves condicions de confort durant l’estada al centre aplicant criteris professionals i etològics.

Les instal·lacions del centre d’acollida d’animals estan pensades per facilitar la feina de manteniment i benestar dels animals, amb una capacitat aproximada de 300 gossos i 40 gats. Les dimensions de les gàbies estan calculades a partir d’un estudi de benestar animal.

El centre tindrà diferents serveis entre què hi haurà el registre d’animals de companyia de la comarca i la tramitació de llicències de gossos perillosos, la recollida d’animals abandonats i el control de colònies de gats de carrer, l’atenció diària dels animals recollits, l’alimentació, higiene i programa de sociabilització (espais interiors comuns i passejos amb personal o voluntaris) i l’adopció d’animals que hagin estat abandonats.

El servei haurà de treballar amb accions de sensibilització (campanyes i visites d’escolars), trobades comarcals de sociabilització d’animals adoptats i animals residents i col·laboracions amb les entitats protectores de la comarca.

LES FRASES

Volem una gestió compartida en la part administrativa amb el CTR
Josep Maria Cervera
CONSELL DE MEDI AMBIENT DEL CONSELL COMARCAL DE L’ALT EMPORDÀ
L’objectiu del centre és que els animals puguin ser adoptats. Cal una relació intensa amb el voluntariat
Helena Valent
cap d’àrea de medi ambient del consell de l’ALT Empordà
El material serà de qualitat perquè es busca que hi hagi poc cost de manteniment
Trini Bonaterra
Cap de Serveis Tècnics del consell de l’ALT Empordà

Material sofert, gestió compartida i voluntariat

J.P

El conseller de Medi Ambient, Josep Maria Cervera, admet l’endarreriment de l’execució per l’alentiment en la tramitació dels canvis necessaris en el pla especial de Pedret i Marzà per al pla d’usos. “El projecte està acabat i, ara, ens cal afrontar i decidir la gestió, el que ens preocupa. Volem que sigui una gestió mixta amb una part administrativa compartida amb el centre de tractament de residus i una altra que es pugui treure a concurs per paquets.”

La cap del servei de Medi Ambient del Consell Comarcal, Helena Valent, explica que el manteniment de la infraestructura serà costós: “La finalitat del centre és que els animals puguin ser adoptats i, per tant, és molt important que el servei, que és públic, tingui relació intensa amb els actius de persones voluntàries que ja hi ha actualment.” Considera que les cases d’acollida són uns sistemes “complementaris del servei molt necessaris”. “Cal pensar que al voltant del CTR [i la gossera] hi haurà un carril bici, una zona que permetrà passejar animals. I serà important que el centre tingui contacte amb l’actiu de persones voluntàries, que poden ajudar molt.”

La cap de serveis tècnics del Consell Comarcal, Trini Bonaterra, responsable directa del projecte executiu de la gossera, exposa que el cost constructiu no és barat, perquè s’ha volgut fer amb material sofert, “adequat per a aquest tipus de construcció”. “Es busca que hi hagi poc manteniment: gàbies fetes amb formigó, per exemple, amb manteniment fàcil i menys costos.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona