Medi ambient

La fiscalia investiga la contaminació generada per l’incendi a Montornès del Vallès

L’aigua de l’extinció del foc ha arribat al riu Besòs, provocant la mort de nombrosos peixos

L’ACA qualifica de “molt alt” l’impacte ecològic al Besòs i en declararà l’estat d’“emergència” per actuar de forma ràpida

La fiscalia de Medi Ambient, Urbanisme i Patrimoni Històric ha obert diligències per investigar la contaminació generada per l’incendi en una nau de reciclatge de dissolvents i residus industrials a Montornès del Vallès, segons han informat fonts del ministeri públic. L’aigua de l’extinció del foc va arribar al riu i ha provocat la mort de nombrosos peixos, com ara carpes, bagres i anguiles, una espècie que al Besòs està en perill d’extinció. De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha qualificat de “molt alt” l’impacte ecològic de l’incendi sobre el riu. Tot i això, l’ACA ha afegit que en aquests moments no té indicis d’un delicte ecològic.

A més, segons va informar el Departament de Territori i Sostenibilitat l’empresa afectada, Ditecsa, ha estat multada pel Govern dues vegades, una de 10.000 euros per una qüestió ambiental i una de 48.000 euros per excés d’emmagatzematge. Segons l’executiu, el Programa d’Inspecció Ambiental Integrada de Catalunya va determinar el 2018 que l’empresa no complia amb les prescripcions com a gestor de residus de l’autorització ambiental integrada.

A més, la planta també està sotmesa a un programa d’inspecció de l’Agència de Residus, que el 2017 va detectar l’excés d’emmagatzematge, envasos buits fora de lloc i manca de traçabilitat en la gestió documental de residus. Tot i això, cap dels dos incompliments suposaven riscos per al medi ambient, segons va informar l’executiu.

L’ACA ho considera un “alt impacte ecològic”

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) qualifica de ’’molt alt’’ l’impacte ecològic al riu Besòs que ha tingut l’incendi de la nau industrial de Montornès del Vallès. L’aigua de l’extinció del foc va arribar al riu i ha provocat la mort de nombrosos peixos, carpes, bagres i anguiles –una espècie que al Besòs està en perill d’extinció-. Tècnics de l’ACA, que ja van agafar mostres aquest dimecres, han tornat agafar mostres del riu aquest dijous per comprovar a través de l’aigua i els sediments, l’efecte a les espècies i animals que s’hagin pogut veure afectada. Segons ha explicat el director de Coordinació Territorial de l’ACA, Diego Moixó, en una entrevista a TV3, els resultats no es tindran fins la setmana vinent.

L’ACA i el Consorci Besòs Tordera estudiaran si és possible emprendre mesures per accelerar la recuperació del riu. Moixó ha assegurat que ’’no és fàcil’’ però que un riu és un ’’sistema dinàmic’’ i confia en que la recuperació sigui positiva però no poden posar terminis exactes. Ha posat en valor el treball que s’ha fet els darrers anys per millorar la qualitat del riu Besòs.

Des de l’ACA també es recorda que no es pot agafar aigua del riu, tampoc pel reg .en aquest sentit, a través del CECAT, l’ACA està en contacte amb municipis i operadors dels serveis del cicle de l’aigua perquè prenguin mesures preventives, tot i que la majoria de municipis estan a la zona d’Aigües Ter Llobregat. De fet, recomana que tampoc no en beguin els animals, però recorda que l’alerta no inclou l’aigua de boca. Per això, l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha assegurat que es començaran a retirar els animals morts per evitar que altres espècies, sobretot ocells, puguin ingerir peixos contaminats.

En un comunicat, l’ACA ha anunciat declarar ’’l’emergència’’ per actuar a la conca del Besòs coordinadament amb el Consorci Besòs Tordera, de manera que facilitarà la retirada dels peixos morts per intentar contribuir precisament per contribuir a una més ràpida recuperació de l’ecosistema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona