Medi ambient

La Cimera del Clima s’allarga un dia més sense resultats

L’acte de cloenda del plenari de la COP25 es torna a ajornar, fins a la mitjanit

El Parlament Alternatiu dels Pobles reclama justícia climàtica

Un nou ajornament de la cloenda del plenari de la COP25 portarà la Cimera del Clima que se celebra a Madrid a la catorzena jornada de negociacions entre les delegacions dels països participants per intentar arribar a un acord per fer front a l’emergència climàtica.

L’acte de clausura de la conferència, que ha patit diversos canvis des de divendres, s’ha tornat a allargar fins a la mitjanit.

Les parts negocien in extremis un nou text que permeti consensuar posicions en la lluita contra la crisi climàtica, després que l’últim esborrany presentat per la presidència de la COP25, que ostenta Xile, hagi indignat alguns dels països participants i organitzacions no governamentals.

Les crítiques al document provenen sobretot de la manca d’ambició en matèria climàtica i la falta de concreció respecte les contribucions que han de fer els països a nivell nacional per reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle.

El coordinador de la presidència de la cimera, Andrés Landerretche, ha explicat avui en roda de premsa que confiava que al fina del dia s’incorporessin les contribucions al document per poder avançar.

Justícia climàtica

Justícia i més ambició climàtica, solidaritat i responsabilitat històrica és el que han demanat els representants de les organitzacions socials que han participat aquest dissabte al Plenari Alternatiu dels Pobles a la Cimera del Clima, que està a l’espera del document final de la COP25.

La trobada paral·lela ha estat presidida pel representant xilè Fredy Medina, d’ascendència aimara, que ha obert el “debat” i ha informat que l’article 6 de l’Acord de París, el que regula els mercats de carboni, és el que està provocant més esculls per tancar el document de la cimera de Madrid.

En declaracions a Efe, Medina ha explicat que entre les seves reivindicacions hi ha la inclusió dels “drets humans i els pobles indígenes en aquest article”. Aquesta demanda s’ha aconseguit introduir “en el preacord” però això, després consultar-ho amb experts, “no és garantia que figurin al document final”.

Medina ha recordat que els documents que es discuteixen a la COP25 no sorgeixen ara ni fa dues setmanes sinó que es negocien de fa anys. “És per això que no podem fallar i hem de lluitar per la justícia climàtica”, ha reblat.

El responsable de clima i energia de l’organització ecologista SEO/BirdLife a la cimera, David Howell, ha explicat que, davant la “falta d’acord i l’estat molt preocupant dels textos que es continuen negociant, tots els blocs d’entitats observadores han convocat el seu propi plenari de tancament de la reunió” per fer “el seu propi balanç final i valoració del que passa en aquesta cita”.

Els participants en el plenari alternatiu han fet una crida als negociadors que es troben reunits a pocs metres perquè impulsin més “acció climàtica i negociacions de l’Acord de París focalitzades en les persones i no en els interessos empresarials.

Han recordat que cal mantenir l’augment de la temperatura global per sota dels 1,5 graus per evitar més danys i conseqüències que les que ja pateix el planeta.

L’acte ha acabat amb un clam unànime dels participants: “Justícia climàtica ja”.

Fems protesta

Un activista del moviment Extinction Rebellion ha bolcat un munt de fems a les portes de la Fira de Madrid (Ifema), on se celebra la Cimera del Clima per denunciar que “estem en la merda” per la falta d’acord contra la crisi climàtica.

El jove ha irromput sol al volant d’un camió amb l’esmentada càrrega, però en pocs minuts s’han concentrat al seu voltant molts curiosos. També desenes de policies municipals, que l’han identificat i l’han obligat a recollir els fems vessats.

L’activista, al qual han multat amb 200 euros, ha començat a netejar amb una pala, però no l’han deixat acabar la feina i han quedat restes d’adob a la zona.

El jove ha explicat als mitjans que amb aquesta acció vol “dir la veritat, declarar a nivell mundial l’emergència climàtica i denunciar que estem en la merda” per culpa de la inacció dels governs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona