Medi ambient

Vint anys de Gavarres amb un gran mural

El consorci ho celebra amb una pintura mural a la pista del Cau dels Pins

El Consorci de les Gavarres ha promogut la realització d’un gran mural divulgatiu a la cara exterior del mur que tanca la pista del Cau dels Pins, a Sant Climent de Peralta. Amb aquesta iniciativa es commemora el vintè aniversari de l’entitat i, a la vegada, el seu esforç per tornar a assajar les qualitats de la calç obtinguda durant la cuita al Forn Gran d’en Torró de Fonteta. D’aquesta manera, es pretén relligar el treball de recuperació etnològica, la tradició arquitectònica, la creació artística i la vinculació a l’espai natural de les Gavarres.

Cursos de mestratge

El mural porta per títol Sureda i és una creació de l’artista gironí Ignasi Esteve. La seva execució és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Forallac i de Greta (Grup de Recerca de la Tradició Arquitectònica). Els treballs s’emmarquen en els cursos de mestratge en construcció tradicional que organitzen Greta i la Unió d’Empresaris de la Construcció, per formar i sensibilitzar professionals de la construcció que treballin amb materials i tècniques tradicionals.

Es tracta d’una creació de grans dimensions (la paret fa 80 m²) i serà ben visible des de la carretera. El mural es va començar a fer el 28 de setembre, utilitzant tècniques de construcció tradicionals que combinen l’esgrafiat amb pintura al fresc. S’hi recrea un paisatge gavar-renc imaginari, que mostra el suro com a element identificador de l’espai, i inclou un gran lema a la part inferior on es llegeix: “Les Gavarres, espai natural protegit”.

El 2018, un grup de voluntaris va començar a portar a terme el procés per recuperar la cuita de calç al forn gran de Fonteta, a Forallac. Aquest va ser un procés llarg i complex que va culminar el març de l’any passat. Amb aquesta iniciativa es va voler homenatjar i recordar la importància que va tenir l’activitat en la configuració social i econòmica del municipi fins al primer terç del segle XX. La producció de calç de Fonteta i Sant Climent de Peralta tenia una gran demanda, i una part del material es carregava en ferrocarril i en vaixells i viatjava fins a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona