Medi ambient

AUSTRÀLIA

El govern destinarà 1.243 milions a refer cases i infraestructures

Després de setmanes de crítiques per la seva negació i falta d’implicació a l’hora de resoldre els grans focs forestals, el govern del conservador Scott Morrison va iniciar ahir un viratge polític anunciant que destinarà 1.243 milions a les zones afectades. Una lleugera pluja va donar ahir una treva al foc i a les elevades temperatures, properes als 50 graus, d’un cap de setmana “catastròfic”. No obstant, s’espera que a finals de setmana el termòmetre es torni a enfilar fins als 40 graus.

El primer ministre Morrison va dir que els fons seran gestionats, els propers dos anys, per una nova agència creada per a l’ajut de la reconstrucció de cases i infraestructures malmeses o calcinades. Els focs han causat ja 24 morts, la majoria l’última setmana de l’any, i han cremat la superfície equivalent a dues vegades Bèlgica, més de 5 milions d’hectàrees de boscos i conreus des del setembre. “Es farà el que faci falta, costi el que costi”, ha dit Morrison, un negacionista del canvi climàtic. Sobre la inversió de fons per a la reparació del medi natural, el govern australià no s’hi ha pronunciat. “Ens centrem en el cost humà i en el de reconstrucció de les vides de la gent (...) per garantir que fem tot el possible, tant ràpid com podem, per ajudar en els esforços de recuperació”, ha afegit.

En total s’han comptat unes 260 cases destruïdes, mentre que els experts consideren que han mort uns 480 milions d’animals, molts d’espècies protegides. El fum afecta encara diverses ciutats, com ara Melbourne o Canberra, que tenen mala visibilitat i pobra qualitat de l’aire, fet que ha obligat la capital australiana a tancar les llars d’infants.

Els incendis estan considerats els pitjors del segle a Austràlia, esperonats per la sequera i les altes temperatures que els científics atribueixen a l’emergència climàtica. La catàstrofe ha aixecat onades de solidaritat més enllà del continent, i països com ara els Estats Units, el Canadà, Nova Zelanda –afectada de retruc pels focs veïns– o Singapur han enviat dotacions de bombers, helicòpters i tropes. Altres, com Papua, diners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona