Medi ambient

El litoral gironí vol ajuts supramunicipals i de l’Estat

Platja d’Aro, Tossa i Calonge mediten si volen ser declarats zones catastròfiques per agilitar la recuperació

Els municipis del litoral de la Costa Brava van començar ahir a fer inventari de destrosses, en molts casos pitjors que les de la llevantada de Sant Esteve de 2008. Encara és d’hora per als números exactes, però diversos consistoris, com ara el de Tossa de Mar i el de Castell-Platja d’Aro, ja demanen a l’Estat que declari el litoral zona catastròfica per facilitar l’accés a ajuts extraordinaris i l’adopció de mesures urgents. També hi inclouen la Generalitat i Tossa insta a la Diputació a cobrir els dèficits on no arribin les altres administracions.

El consistori tossenc ja va aprovar, ahir a la nit en un ple extraordinari, la creació d’una oficina d’atenció i suport als damnificats, que volen acompanyar davant el Consorci de Compensació d’Assegurances. A Platja d’Aro, l’alcalde, Maurici Jiménez, va explicar que estan en contacte amb altres poblacions, també de les comarques de Barcelona i Tarragona, per enfortir la reivindicació.

Jiménez va resumir que el temporal ha malmès “dues terceres parts dels 2.600 metres del passeig”, amb una esquerda que ha descalçat la vora més propera a la platja i que en els trams més crítics barraran provisionalment amb tanques de seguretat un cop la desenrunin i fins que es pugui reparar. Les onades han desfet les instal·lacions d’aigua –per a dutxes i fonts– i llum, que preveien renovar amb 750.000 euros. Però en vista del desastre i els danys estructurals, va avançar que “potser és moment de fer el passeig de nou i preparat per al nou escenari” en comptes de reparar destrosses cada any.

A Sant Antoni de Calonge, després de quatre dies d’onades impactant contra el front marítim, ahir es va obrir un esvoranc al tram més crític del passeig Josep Mundet. L’alcalde, Miquel Bell-lloch, que tampoc descarta demanar la declaració de zona catastròfica, va lamentar que l’actuació urgent acordada amb Costes no hagués arribat a temps i va dir que “el problema ja no és estètic, sinó estructural”. A l’extrem de Torre Valentina, l’onatge també ha arrasat sorra, jardins i 10 palmeres, a més de malmetre l’espai urbanitzat.

La brigada i els propietaris de negocis continuaven retirant sorra i mobiliari malmès en tots els passejos, també en els de Sant Pol, Sant Feliu de Guíxols –on l’aigua havia arrencat nombrosos taulons– i Calella, Llafranc i Tamariu, els nuclis de Palafrugell on també hi ha ple de pins caiguts en propietats privades. A l’Alt Empordà, els danys a passejos i platges a Santa Margarida de Roses, a Empúries i a les ribes i platges de Cadaqués, el pitjor ja s’havia produït dimecres i no va anar a més.

Espigons trencats

L’embat de les darreres hores del temporal va acabar esbotzant l’espigó més septentrional dels tres que arreceren el litoral de Sant Antoni. També ha desprès roques dels dos restants, i Bell-lloch demanarà a Costes que els refaci, a banda d’alguna mesura complementària per afeblir les onades.. Després del debat sobre la conservació de les estructures, on va guanyar el sí al 2013, l’alcalde destacava que “ha quedat bastant clar que els espigons no es poden tocar, perquè si no hi haguessin estat el resultat hauria estat desastrós”.

A Sant Feliu de Guíxols, l’alcalde, Carles Motas, va estimar que la reconstrucció de l’espigó del moll de pedra s’allargarà quatre o cinc mesos, però va defensar que vista la duresa del temporal va servir per amortir els efectes i evitar que l’onatge arribés al passeig del Mar. I a Palamós, un cop desenrunat el vial del Port, l’alcalde, Lluís Puig, va avançar que la Generalitat reforçarà el mur de protecció trencat, dins del projecte de millora del dic d’abric del port comercial.Al municipi, ahir continuava la cerca del mariner desaparegut en caure a l’aigua al port, arrossegat per una onada. I el Club Nàutic Costa Brava també ha començat a avaluar els danys en les naus d’emmagatzematge d’embarcacions, arrasades per les onades més fortes dimecres, i en les passeres del port. També al Port Marina, on el mateix dia a la nit va morir un veí de Palafrugell que havia anat a comprovar l’estat de l’embarcació familiar. A les instal·lacions, el temporal ha tornat a trencar l’escullera del dic de recer –com ja va passar al 2008– i l’extrem nord del perímetre.La comarca, mentrestant, mira de recuperar la normalitat mentre l’efecte dels xàfecs ha agitat l’interior dels pous de captació d’aigua potable –a la Bisbal– i inundat la potabilitzadora de Torroella i l’Estartit. Sorea va recomanar als abonats dels dos municipis que l’aigua de l’aixeta no es faci servir per a ús de boca o per a cuinar, per la seva terbolesa, tot i que sí que és apta per dutxar-se, rentar roba o netejar estris de cuina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona