Medi ambient

L’extracció a cel obert es descarta a les Salines

L’empresa que investiga la viabilitat de les mines de talc diu que només es plantejarien explotacions subterrànies

En cap cas es plantegen explotacions i extraccions a cel obert a la muntanya de les Salines. En tot cas, si es confirmés en un futur la viabilitat per reactivar l’activitat de mines de talc en aquest sector, només es plantejaria en explotació interior, subterrània. Amb aquesta afirmació la societat Minerals Girona SA surt al pas de l’alarma creada després de la informació publicada en aquest diar i segons la qual la Iaeden Salvem l’Empordà preveu presentar al·legacions contra nous permisos d’investigació minera a l’àrea de Ginebró, entre els termes municipals de Maçanet de Cabrenys, Darnius i la Vajol.

Minerals Girona SA –amb seu a Figueres– és l’empresa que ha sol·licitat els permisos d’investigació actuals i fonts de la direcció expliquen que des del primer moment es va informar els alcaldes de la zona que l’explotació a cel obert no té recorregut. En part, perquè quan es van aturar les explotacions anteriors (a principi dels anys noranta) va ser precisament perquè s’esgotaven la possibilitat d’extracció a cel obert, que era la més assequible.

Pròrroga dels estudis

Les mateixes fonts ratifiquen que en l’estat actual no hi ha cap decisió presa perquè continuen en la fase d’investigació per determinar si l’extracció de talc pot ser viable. Sobre la modificació dels permisos en curs, expliquen que no és el primer cop que s’ha demanat i que aquest és el procediment habitual per afinar les investigacions. En aquest sentit, la direcció de Minerals Girona SA avança que, tenint en compte la complexitat dels tràmits, no s’han pogut fer totes les investigacions previstes i que amb tota probabilitat demanaran una pròrroga dels permisos actuals.

Finalment la societat figuerenca també respon a les crítiques segons les quals aquest sector de les Salines ha quedat “trinxat” per antigues explotacions que no s’han restaurat. D’una banda, subratllen que part d’aquestes ferides, com ara una antiga pedrera al terme de Darnius, corresponen a activitats diferents, explotacions d’àrids que es van desenvolupar en el moment de la bombolla immobiliària i que estan pendents de restauració. Pel que fa a les antigues mines de talc a l’àrea de Ginebró, és l’actual detentor de la concessió (la societat francesa Imerys) que s’encarregarà de l’enderroc de les construccions restants i de la restauració dels terrenys.

A més, Minerals Girona subratlla que la conscienciació del sector i les normatives vigents han evolucionat en relació amb l’època en què s’explotaven les antigues mines. A tall d’exemple, aquesta empresa de Figueres explica que els permisos per a la investigació que estan duent a terme van sempre acompanyats de dipòsit de fiances, per garantir precisament la restauració dels terrenys. En l’estat actual continuen els sondejos i les investigacions per determinar si la reactivació de l’explotació de talc pot ser viable en aquest sector. Una viabilitat que, segons la direcció de la societat figuerenca, es determinarà no només amb paràmetres econòmics, sinó avaluant també els costos ambientals i socials d’aquesta activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona