Les aus que nidifiquen al Delta retarden enguany les postes a causa del fred de la primavera

Els tècnics confien que això no representarà una davallada en les poblacions

Encara no s'ha fet un recompte de dades, però els primers censos d'aus que nidifiquen al delta de l'Ebre ja estan gairebé acabats. Així els tècnics del parc han fet un seguiment de les espècies que no depenen directament del cicle de l'arròs a l'hora de fer les postes, com ara la gavina corsa, el gavià argentat i el flamenc. Tot i portar un retard d'uns quinze dies en la nidificació, els tècnics no han detectat gaires canvis en les xifres dels anys anteriors. «El problema seria tindre ara algun episodi de fred, perquè això sí que podria provocar alguna mortaldat entre els polls nascuts», va explicar el responsable de fauna del parc natural, Toni Curcó. Pel que fa a les xifres, al Delta cada any nidifiquen unes 11.000 parelles de gavina corsa a la punta de la Banya, on es concentra un 70% de la població mundial.

Pel que fa als flamencs, enguany encara no s'ha dut a terme el vol de reconeixement per prendre fotografies aèries i després fer el recompte dels nius –està previst que es faça aquesta mateixa setmana– i, tot i el retard en la nidificació, ja han començat a nàixer els primers polls. «Això ens dificultarà la faena», va assenyalar Curcó, que va precisar que normalment el primer vol de reconeixement el fan durant la primera quinzena de maig. Al juliol fan un segon vol per comptar els polls nascuts. El 2009, a la punta de la Banya, van nidificar unes 3.100 parelles de flamencs i van nàixer uns 1.100 polls.

Al juny començarà el recompte de les espècies de la família dels ardeids –pàixeres i bernats, per exemple–. Aquests sí que estan més lligats al cicle del conreu de l'arròs, que enguany porta un retard de setmanes.

Les especificitats de la gavina corsa

El nombre de persones que participen en els censos d'aus que nidifiquen al Delta varia segons l'espècie que s'estudia. Així, en el cas dels flamencs només cal una persona que es dedique a la laboriosa tasca de comptar els nius que prèviament s'han fotografiat des de l'aire. Per contra, en el cens de la gavina corsa, hi participen unes deu persones, ja que el cens s'ha de fer sobre el terreny i no només es fa un simple recompte dels nius existents, sinó que també s'aprofita per prendre mostres i mesures. Al Delta es concentra un 70% de la població mundial de gavina corsa. Les condicions ambientals de la punta de la Banya i l'abundància de menjar fan d'aquest indret un espai idoni per a l'espècie.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona