Medi ambient

Les entitats empordaneses, contra la reactivació de les mines de talc a les Salines

La Iaeden, el Centre Excursionista i l’Institut d’Estudis Empordanesos rebutgen la reobertura de les mines

Demanen que es retirin els projectes que s’estan plantejant

Les entitats empordaneses es planten contra una possible reactivació de les mines de talc a la muntanya de les Salines. Tot i que en l’estat actual es tracta de sondejos , la Iaeden-Salvem l’Empordà, el Centre Excursionista Empordanès i l’Institut d’Estudis Empordanesos van deixar clar ahir en una declaració conjunta el seu rebuig a aquestes possibles explotacions.

L’acte es va fer a Darnius, al sector on precisament es preveuen fer sondejos per determinar la viabilitat d’extraccions i amb el rerefons de la ferida en el paisatge de l’antiga pedrera abandonada de la Calma. Les tres entitats –amb el suport de propietaris afectats– demanen als ajuntaments afectats –Darnius, Maçanet de Cabrenys i la Vajol– i també al Consell Comarcal i a les administracions (el departament de Territori i el d’Empresa) que actuïn per fer retirar aquests projectes.

Segons les informacions de les quals diuen que disposen els opositors, el potencial atractiu d’explotació de les antigues mines de sabonet (als paratges de Santa Maria, Ginebró i Castell), als termes dels tres municipis, significaria una activitat que impactaria negativament en un territori especialment d’interès.

“Avui en dia les explotacions mineres cerquen el màxim rendiment econòmic, en comptes de la sostenibilitat territorial. Tot i l’allau de normativa ambiental i territorial, és prou conegut que les avaluacions ambientals que es tramiten en aquests expedients matisen els projectes per maquillar-los de verd”, recull el comunicat de les entitats.

També els consta que les investigacions mineres ja en curs des del 2014 i 2015 (veure informació en aquest diari) han donat resultats positius en la cerca del mineral; la tramitació de noves peticions de permisos aquest 2020 –que podrien suposar més inversions de fins a 200.000 euros– és un indici que fa sospitar les entitats que l’empresa extractora voldria tirar endavant aquests projectes. Els defensors del medi ambient també avancen que per fer econòmicament viable l’explotació cal explotar-les a cel obert. “És evident que si es volen obrir mines en aquest espai hi haurà un fort impacte ambiental d’un espai d’alt valor natural, cultural i ecològic”, conclou el comunicat conjunt de les entitats.

Entre els aspectes que perillarien, diuen els opositors, hi ha la diversitat dels boscos, una fauna variada i protegida (barb de muntanya, cranc de riu autòcton, llúdriga, tritó verd i pirinenc), i l’impacte en l’erosió de sòls, aqüífers i rieres. També remarquen que en aquest sector els municipis aposten pel desenvolupament d’activitats lligades a la natura i el paisatge que no veuen compatibles amb la reactivació de mines.

LA FRASE

És evident que si es volen obrir mines en aquest espai hi haurà un fort impacte ambiental
Declaració conjunta de les tres entitats

Un “win-win” i talc català, segons l’empresa

Minerals Girona SA, l’empresa amb seu a Figueres que està fent sondejos per valorar la viabilitat d’una reactivació de l’extracció de talcs a les Salines, afirma que no es planteja extraccions a cel obert. “Sempre s’ha parlat de mineria d’interior, subterrània, que és sostenible i no té impacte en el territori”, diu Mineralia en un comunicat. L’empresa hi afegeix que actualment importa la matèria primera de països com el Pakistan, l’Índia o la Xina. “Entenem que aquesta activitat és un win-win per a tothom ja que generarem molts llocs de treball directes i indirectes, amb un talc d’origen català”, assegura Mineralia. A la muntanya de les Salines hi ha nombrosos vestigis industrials d’antigues extraccions de talc (silicat de magnesi, conegut també com a sabonet), que van funcionar fins als anys vuitanta i noranta del segle passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona