Medi ambient

JOAN VÀZQUEZ

PORTAVEU DE L’ENTITAT ECOLOGISTA IPCENA

“Si un os amenaçat reiteradament apareix mort, s’encén l’alarma”

Entitats ecologistes reclamen aclarir la mort de l’os Cachou i volen que es traslladi als Pirineus un mascle de la població cantàbrica per compensar la baixa i enfortir la variabilitat genètica

Les circumstàncies que envolten la mort de l’os Cachou, presumptament atacat per un altre os, han aixecat tota mena de suspicàcies, i diverses organitzacions naturalistes han exigit una investigació més exhaustiva per aclarir si podria haver estat enverinat. Al·leguen que era un animal “en plena joventut”, tenia 6 anys, i que el lloc on va aparèixer el seu cadàver i l’estat que presentava, sense senyals evidents de batussa, fan plantejar dubtes respecte de la hipòtesi que fos atacat per una altra bèstia. Fa tres setmanes que Cachou va aparèixer mort, què li va passar?
Això ens ho haurà de dir la Universitat Autònoma de Barcelona, que és qui s’encarrega de fer la necròpsia. Nosaltres hem reclamat celeritat per tenir una necròpsia completa. Fa deu dies, el Conselh Generau d’Aran, basant-se en un informe preliminar dels tècnics de veterinària de la UAB, va manifestar que la causa de la mort havia estat l’atac d’un altre os i una caiguda per un barranc de 40 metres.
Diu que demanen celeritat. A qui es refereix quan parla de “nosaltres”?
A Ipcena i a un col·lectiu d’una vintena d’entitats, entre les quals n’hi ha de tan potents com WWF i SEO Birdlife.
Tenen alguna teoria diferent de la de la baralla?
El que han explicat és impossible. En cas d’una baralla entre ossos els danys s’observarien amb molta facilitat. Estem parlant d’ossos mascle de més de 200 quilos. Si hi hagués hagut una baralla, s’observarien marques, sobretot a la cara, perquè es mosseguen i s’esgarrapen. A més, ens diuen que hauria caigut per un barranc de quaranta metres. Una massa de 200 quilos rodolant per un barranc de quaranta metres? Com a mínim s’hauria trencat alguna articulació. En canvi, els mateixos Agents Rurals que van trobar l’os mantenen que estava en bon estat. Fins i tot la caixa on hi havia el receptor de GPS per poder-li fer el seguiment estava pràcticament intacta. Han donat una versió inversemblant. Calia fer precipitadament un informe preliminar?
No calia? Quina intencionalitat hi veu en explicar les conclusions preliminars de l’informe?
Segurament generar una opinió social respecte que no hi havia causa humana en la mort.
Sospiten que el van enverinar?
És una de les hipòtesis que veiem. Els tècnics que hem consultat han descartat que pogués ser atacat per un altre os, perquè en poquíssimes ocasions un os mata un altre os i, a més, quedarien rastres de l’atac. Les presumptes causes de mort que s’han donat no estan avalades tècnicament, no se sostenen.
Qui pot tenir interès en enverinar un os?
Per fer determinades afirmacions cal demostrar-les. Però tothom sap que Cachou era un os assenyalat. L’any passat, el síndic d’Aran i el conseller Damià Calvet van dir que aquest os s’havia de retirar del medi. Si un os amenaçat reiteradament apareix mort, s’encén l’alarma. És un efecte lògic.
Cachou tenia fama de conflictiu, com Goiat.
Una fama injusta. El 2018 el van voler acusar de matar vuit eugues i, en canvi, el 2019 només se’l va poder acusar de matar un poltre. No pot haver-hi canvis de conducta tan radicals en un període de temps tan curt. Els cavalls també cauen i moren per malalties. A Cachou li van atribuir una actitud sanguinària i assassina amb els ramats de cavalls. I el cavall pirinenc és un animal que se sap defensar, que té una força tan gran que, d’una coça, li podria rebentar el cap a un os. L’os és carronyaire, que hi hagi petjades seves al costat d’un cadàver d’animal no vol dir que aquell animal l’hagi matat l’os. És fàcil atribuir-li morts, a un os.
Sosté que no hi ha motius per témer els ossos?
Diversos països que suposadament estan entre els més civilitzats del món, el cas del Canadà, els Estats Units o Itàlia, tenen ossos i hi conviuen. A Astúries mateix, la gent i la ramaderia conviuen en territoris on hi ha ossos i llops. En el nostre entorn hi ha molts països que tenen ossos, i no hi ha escàndols. Aquí, en canvi, s’ha volgut acusar l’os de mals que no ha causat. És una farsa dir que els ossos ataquen les persones, igual com és una altra farsa voler fer creure que els ossos van desaparèixer de les nostres muntanyes. No han desaparegut mai.
Els ramaders sí que el veuen com una amenaça.
Per malalties i accidents es moren entre el 5 i el 7% dels animals d’un ramat; l’atac de l’os representa un percentatge insignificant sobre les baixes. I, a més, hi ha compensacions i assegurances. S’ha alimentat un discurs que diu que l’os és dolent perquè és una amenaça per a alguns interessos, com la caça furtiva. Si no hi ha os, el control sobre un territori és menor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona