Medi ambient

Vianants i ciclistes exigeixen una mobilitat més sostenible

Veïns d’onze ciutats catalanes van tallar ahir el trànsit per demanar carrers lliures de fum amb menys vehicles motoritzats

El moviment Recuperem la Ciutat suma prop de 8.000 adhesions

L’arribada de la nova normalitat ha situat els nivells de contaminació en cotes fins i tot superiors a les que hi havia abans de la pandèmia. La causa és la represa de la mobilitat i l’increment gradual del trànsit. Per això, centenars d’entitats aplegades en el moviment Recuperem la Ciutat van sortir ahir als carrers d’onze municipis catalans per reclamar a les administracions valentia per dissenyar un pla de desconfinament en què es prioritzin les persones i la mobilitat socialment justa i ambientalment sostenible en detriment de l’ús del vehicle privat. Es tracta d’un moviment transversal, que aplega més de 600 entitats i que ha aconseguit prop de 8.000 adhesions individuals, i que vol anar més enllà dels grups ecologistes perquè la preocupació compartida és per la salut de les persones. Olga Margalef és integrant de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, una de les impulsores d’aquesta iniciativa. Ahir va sortir a protestar a Barcelona juntament amb centenars de ciclistes i vianants, i argumentava que la contaminació provoca morts prematures i agreuja moltes patologies com ara la Covid-19, tal com indiquen alguns estudis. A més, va recordar que “Barcelona té la densitat de trànsit més alta d’Europa”i, tot i que les mesures adoptades pel consistori “van en la bona direcció”, creu que cal anar més enllà. Els manifestants, a peu i en bicicleta, que van omplir el carrer d’Aragó a l’altura del passeig de Gràcia, van reclamar el confinament dels vehicles amb combustible fòssil i el seu dret a respirar un aire net tant a Barcelona com en municipis com ara Sant Cugat del Vallès, Sabadell i Vilanova i la Geltrú. Posaven en relleu que en el context d’emergència climàtica no es poden ignorar aquestes reivindicacions.

A Girona, l’acte va ser organitzat per la plataforma Girona pel Clima, que agrupa una desena d’entitats, amb el suport d’altres associacions i va consistir a tallar durant tres hores un dels principals eixos comercials de la ciutat --el carrer Migdia des de la zona del Mercat del Lleó fins al carrer de la Creu-- per destinar-lo als vianants. En un ambient festiu, els gironins van poder passejar-se per la calçada d’aquest tram de mig quilòmetre, en què hi havia també música i es feien activitats de decoració. Des de l’organització, que ja havia fet una acció semblant la tardor passada a la plaça Catalunya i que té clar que vol donar continuïtat a la campanya, es va voler subratllar que l’aposta per la mobilitat sostenible és també una defensa del dret a la salut i a no emmalaltir: “El coronavirus ha posat en relleu la importància de la salut, i el trànsit de vehicles de motor contribueix a una mala qualitat de l’aire.”

Pel que fa a la zona escollida per a l’acte d’ahir, van destacar que es tractava d’“un eix comercial en què passa molta gent i té una vorera limitada que no permet la distància de seguretat”.

LA FRASE

Barcelona té la densitat de trànsit més alta d’Europa, cal prendre més mesures per la salut de tothom
Olga Margalef
Plataforma per la qualitat de l’aire

Proposen crear el ‘hub’ industrial de la mobilitat

La Cambra de Comerç vol impulsar un hub industrial de la mobilitat sostenible amb l’objectiu de tirar endavant projectes d’empreses i emprenedors que situïn Catalunya al capdavant d’Europa.

Tall a l’N-II per demanar que sigui via urbana

Els organitzadors de la protesta a Premià de Mar van tallar l’N-II per reclamar que es converteixi en una via urbana. La mobilització també es va portar a terme a la capital del Maresme.

La pluja fa ajornar l’acció convocada ahir a Lleida

La mobilització convocada a Lleida per reclamar més carrils bici, espais més accessibles per als vianants i una millor xarxa de transport públic interurbà es va haver d’ajornar a causa de la pluja.

L’àrea metropolitana se suma al clam

Les ciutats de Santa Coloma de Gramenet i Badalona van sumar les seves protestes a les d’altres municipis per exigir una mobilitat més desmotoritzada i espais per a vianants i bicicletes.

Nova protesta dels treballadors de Nissan

Els treballadors de Nissan es van manifestar ahir per exigir la continuïtat de les plantes i defensar els llocs de treball. Van tenir el suport dels alcaldes de Barcelona, Montcada i Sant Andreu de la Barca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona