Medi ambient

Divisió entre els alcaldes de l'Alt Empordà pel mapa eòlic aprovat per la Generalitat

La Jonquera presentarà recurs, com Figueres i Agullana

L'Ajuntament de la Jonquera també presentarà un recurs de reposició contra el mapa eòlic aprovat per la Generalitat. Segons ha explicat l'alcalde, Jordi Cabezas, la decisió s'ha pres per unanimitat de tots els grups de l'Ajuntament i està previst que s'aprovi en el pròxim ple. El consistori al·lega que cal «adaptar-se totalment a la proposta d'ordenació territorial dels parcs eòlics a l'Alt Empordà proposada pel consell comarcal». Critica que el mapa eòlic «inclou zones urbanes comercials i industrials agredint sense cap mirament les competències municipals i les propietats públiques i privades».

Patrimoni de la Unesco

Un dels arguments que fa servir la Jonquera és que la zona de desenvolupament de parcs eòlics «representa una agressió al territori del nord de la comarca de l'Alt Empordà i del paratge natural d'interès nacional de l'Albera».

A més, considera que «tanca per sempre la possibilitat que aquest espai transfronterer de l'Albera es converteixi en patrimoni de la humanitat, com és voluntat del consell comarcal i dels municipis de la comarca». Hi coincideixen Agullana i Figueres, que considera que la proposta del govern és «clarament lesiva per al paisatge empordanès i per a la serra de l'Albera».

En canvi, no hi estan d'acord la resta d'ajuntaments afectats. En el cas de Masarac, per exemple, el seu alcalde, Lluís Pujol, ha explicat que la zona que agafa del seu municipi és molt petita, o només hi podrà haver 4 o 5 molins, i que no afecta l'Albera ni fa cap impacte visual. Tampoc s'hi mostra en contra l'alcalde d'Espolla, Jaume Coderch, que «acata» la decisió, mentre que el de Capmany, Jesús Figa, explica que el seu municipi estava afectat tant amb la proposta del consell comarcal com també per la de la Generalitat, i que totes les opcions li semblen bé. Pel que fa a l'alcalde de Darnius, Jaume Madern, diu que l'Ajuntament encara no s'ha plantejat què farà amb aquest tema, és a dir, si presentarà o no un recurs.

El consell comarcal no pot recórrer

La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Consol Cantenys, va assegurar ahir, sobre els recursos que s'estan presentant a la Generalitat, que el consell no ho pot fer però que continuarà lluitant perquè es respecti la decisió de la comarca. «Estem a l'expectativa, però defensarem els municipis i els donarem suport», va explicar la presidenta, que aposta per fer força quan s'hagi d'aprovar cada projecte de parc eòlic concret a la comarca.

Accions legals contra els parcs

Les entitats conservacionistes associació Respectem l'Albera, Salvem el Terraprim i Salvem l'Empordà van reunir ahir Espolla una vuitantena de persones que es mostren en contra de l'afectació que els parcs eòlics tindran a l'Albera. Avisen que emprendran accions legals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona