Medi ambient

‘Èxode’ a espais naturals i multes per ‘botellons’

Al Ripollès i la Garrotxa volen ajut contra la massificació, agreujada per la Covid

El tancament de bars i restaurants, amb menys opcions d’oci en zones urbanes i l’amenaça de contagis, ha empès molts gironins cap a espais naturals i oberts. En zones rurals, la manca de mitjans d’ajuntaments petits també fa que els consistoris reclamin ajuts en el control. I els botellons en zones urbanes tampoc donen treva.

Sense mitjans al bosc

Al Ripollès, l’alcalde de Campelles, Pere Carrera, afirma que la problemàtica de la sobrefreqüentació dels espais naturals l’han tingut entre finals d’agost i el pont del Pilar i no tant aquestes dues últimes setmanes, però reconeix que la situació generada per la Covid hi ajuda, i avança que durà la “problemàtica comuna” al pròxim consell d’alcaldes, ja que, segons ell, és comuna a altres municipis de la vall de Ribes, com ara Planoles i Toses. “Som un municipi petit i no podem assumir el cost d’un servei de vigilància als accessos al medi”, ha dit. A més, ha indicat que no és partidari de prohibir per prohibir, però sí de regular.

En el conjunt del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser s’ha doblat el nombre de visitants. El seu president, Santi Farriol, ha coincidit en què la sobrefreqüentació, la pateixen sobretot a l’agost amb puntes de fins a més de 300 vehicles, al comptador de la carretera de Fontalba. Han contractat una empresa que recollirà dades, farà una diagnosi i obrirà un procés participatiu per trobar solucions.

A la Garrotxa, l’alcalde de Santa Pau, Pep Companys, es manifesta cansat i impotent per frenar la sobrefreqüentació a la Fageda i els volcans Santa Margarida i Croscat els caps de setmana de tardor. Companys ha demanat explicacions al Parc Natural de la Garrotxa i farà arribar a Territori la petició d’una solució que “vingui de dalt”, perquè ells no tenen recursos, i afirma que amb fons propis han invertit en informadors. A part, ha manifestat que han recollit la preocupació de molts veïns perquè molts visitants es passegen per aquests espais i pel poble sense mascareta. A Olot, als volcans de la ciutat, per contra, no hi ha hagut aquesta allau de visites, entre altres coses, perquè els establiments de restauració que hi ha s’han hagut de tancar en compliment de les mesures anti-Covid.

63 denúncies per ‘botellón’

A Girona, el cap de setmana s’ha tancat amb tretze denúncies per botellons a la via pública, i d’altres per festes no permeses en locals i domicilis, i persones que no duien la mascareta al carrer o fumaven sense respectar la distància de seguretat. I a Palamós, la policia local també ha aixecat prop de 50 denúncies a joves que participaven en reunions sense mascareta i consumien alcohol a la platja, a prop de l’estenedor de xarxes. A Sant Feliu, en canvi, també hi ha hagut força afluència de gent a la platja i espais naturals, però sense problemes.

A l’Alt Empordà, les concentracions de visitants també s’han incrementat a l’interior, per cercar castanyes o bolets, o recorrent els camins de ronda, però de moment sense incidents.A l’àrea del Parc Natural del Cap de Creus, fonts dels Agents Rurals expliquen que les concentracions de visitants s’han produït més en zones boscoses interiors (per la recerca de castanyes o bolets) que no pas al litoral. L’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, confirma que s’ha vist força gent caminant pels camins de ronda, més que no pas concentracions de persones fent pícnics o barbacoes. Amb tot, també es van detectar grups en zones del parc, i  la presència de visitants francesos. Altres fonts consultades citen el cas de l’àrea del Mas Ventós. Alguns ajuntaments s’havien avançat, com a Llançà, on des de divendres s’havia prohibit fer barbacoes a la zona de Sant Silvestre, una àrea coneguda per fer-hi àpats populars. A l’Albera, el sector de Requesens és un del punts on es van concentrar força vehicles, amb la presència també de visitants francesos. A Cantallops, poble d’accés a aquesta zona, l’alcalde, Joan Sabartés, confirma que durant l’estiu s’han vist més visitants al municipi, i atribueix l’augment de trànsit d’aquest últim cap de setmana al tancament de bars i restaurants.A Maçanet de Cabrenys l’alcaldessa, Mercè Bosch, també confirma que s’han vist més cotxes i autocaravanes del que és habitual. “No hem tingut embussos perquè hi ha espai, però és clar que hi ha hagut molt de moviment, grups de més de sis persones, i esperem que no vagi a més per no agreujar tensions entre boletaires, ramaders i caçadors”, afirma Bosch.

LES FRASES

Som un municipi petit i no podem assumir el cost d’un servei de vigilància als accessos al medi
Pere Carrera
ALCALDE DE CAMPELLES
És clar que hi ha hagut moviment, grups de més de sis persones, i esperem que no vagi a més per no agreujar tensions
Mercè Bosch
ALCALDESSA de MAÇANET DE CABRENYS
És molt injust que els bars i restaurants hagin de tancar i, d’altra banda, passin aquestes coses [‘botellons’]
Marta Madrenas
ALCALDESSA DE GIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona