Medi ambient

Risc ambiental per la pols en suspensió

Activen un episodi d’alta contaminació a tot Catalunya per l’excés de partícules

El Departament de Territori i Sostenibilitat va declarar ahir un episodi d’alta contaminació per partícules fines en suspensió (PM10) a tot Catalunya per la intrusió de pols sahariana. El nivell de partícules PM10 es va disparar dimecres i ahir es va mantenir elevat per sobre del llindar establert a causa de la situació meteorològica. Segons el protocol consensuat amb el Departament de Salut, les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries han de moderar l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior

L’episodi d’alta contaminació per partícules suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides i informar la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar. A més, es recomana fer els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit i reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, fer servir el cotxe compartit i portar a terme una conducció eficient amb arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, i evitar accelerades i frenades brusques. En el cas de disposar de diversos vehicles, fer servir el que produeixi les emissions més baixes.

En l’àmbit domèstic, cal regular la climatització de les llars i assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils. També s’ha de limitar la crema de rostolls i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

Més reg i menys obres perquè no s’agreugi

Per mirar de no agreujar l’episodi d’alta contaminació, es recomana que en l’àmbit de les obres s’aturin les activitats que generen més pols. En cas d’obres de enderroc o de moviment de terres, cal tapar correctament mitjançant lones protectores els vehicles i material d’obra que puguin generar pols i incrementar la freqüència d’aplicació de les mesures obligatòries de reg i neteja. Pel que fa a les activitats industrials que tinguin focus emissors a l’atmosfera, es recomana no efectuar processos com ara arrencades i posades a punt que no siguin imprescindibles i que es puguin endarrerir i no manipular ni tractar material que generi polseguera que podria empitjorar la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona