Medi ambient

Més de 225 milions per a la recuperació del riu Besòs

Les administracions amb competències a la conca presenten un projecte de millora de l’entorn que aspira a obtenir fons europeus

S’hi volen afavorir canvis ambientals, socials i econòmics

Un any després de l’incendi que va provocar un vessament tòxic amb greus conseqüències per a la biodiversitat al Besòs, les administracions amb competències a la conca es conjuren per impulsar un pla que reactivi la recuperació ambiental, social i econòmica del riu. El projecte Viu el Besòs! preveu una inversió de prop de 228 milions d’euros destinats a la millora d’un riu que s’ha anat recuperant en els darrers anys després de seguir durant dècades una forta degradació que el va convertir en una claveguera a cel obert.

El Consorci Besòs Tordera i el Consorci del Besòs han estat els impulsors del pla, que implica també l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua. La voluntat és poder accedir als fons europeus Next Generation per finançar part dels projectes previstos. El fons, creat per donar suport a la situació de crisi sanitària generada per la pandèmia, abocarà 750.000 milions d’euros entre el 2021 i el 2027, dels quals està previst que 140.000 milions es destinin al finançament d’actuacions a l’Estat espanyol, que ha elaborat un pla de recuperació, transformació i resiliència amb quatre eixos temàtics. Els impulsors de Viu el Besòs! consideren que el projecte pot encaixar dins de l’eix verd per frenar el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat. Tot i la voluntat de comptar amb part d’aquests recursos, les administracions implicades en el pla garanteixen les aportacions necessàries per tirar endavant els projectes inclosos.

Viu el Besòs! preveu importants actuacions en un tram de 72 km de la conca i una superfície superior als 500 km², que beneficiarien de manera directa prop de 3 milions de ciutadans que viuen al seu entorn. El pla està estructurat en sis eixos temàtics i vol aconseguir la reducció de la contaminació i millora de la qualitat de l’aigua; la millora de la biodiversitat i la connectivitat ecològica amb la renaturalització d’espais, la recuperació d’hàbitats i l’erradicació d’espècies invasores. També proposa el foment de l’agricultura urbana amb l’ordenació de les zones d’horta i la formació en agricultura sostenible; la creació d’espais per a la salut, la mobilitat sostenible i la sensibilització ambiental; l’adaptació al canvi climàtic i innovació amb el control del risc d’inundació, la protecció i recuperació del sistema dunar de les platges del litoral i la creació d’estacions d’aigües regenerades. Per acabar, es volen emprendre accions de comunicació i sensibilització ambiental.

LA XIFRA

3
milions
de persones viuen a l’entorn de la conca del Besòs i es poden beneficiar dels projectes que impulsarà el pla

Graven per primer cop una llúdriga

Les llúdrigues han tornat a la conca del Besòs. A principis del 2020 un equip de l’Observatori Rivus va confirmar la reproducció de llúdrigues per primer cop en 50 anys al que havia estat un dels rius més contaminats d’Europa. El desembre passat es van poder enregistrar per primer cop imatges d’un exemplar al parc fluvial del Besòs, a l’altura de Santa Coloma de Gramenet, en el marc del seguiment que el biòleg especialitzat en ornitologia Xavier Larruy estava fent a la zona. Tot i les imatges que refermen que l’animal visita l’espai, no s’ha pogut confirmar que s’hagi establert al riu, però la seva presència és un clar indicador de la qualitat ambiental de l’entorn. En els darrers anys s’havien trobat indicis puntuals de la presència de llúdrigues al parc fluvial del Besòs, però no ha estat fins ara que s’ha pogut confirmar amb imatges d’un exemplar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona