Medi ambient

Retorn a la normalitat

La major part dels municipis del litoral de l’Alt Empordà donen per arreglats els desperfectes que va causar el temporal

La comarca no va ser una de les zones més afectades

A banda de les obres de Costes i Ports, els ajuntaments han assumit bona part del cost de reparacions que no encaixaven amb les ajudes disponibles

L’esvoranc del passeig d’Empúries va ser una de les afectacions més vistoses del temporal Glòria a la comarca de l’Alt Empordà. A la platja del Portitxol una esllavissada del paviment del passeig va obligar Costes de la Generalitat a activar una actuació d’urgència. De fet, la seva reacció va resultar tan ràpida que per Setmana Santa el passeig ja estava un altre cop com si no hagués passat res. A la façana marítima del municipi de l’Escala hi va haver alguna afectació més. La força de l’aigua i el vent va fer aixecar algunes peces al passeig que es van acabar reparant amb ajudes de la Diputació i amb la intervenció també de Costes. “Estem satisfets per la rapidesa amb què es van poder reparar, malgrat que les restriccions de la pandèmia van fer que les obres s’endarrerissin una mica i que durant part de l’estiu encara hi hagués maquinària treballant. Agraïm a la delegació de Costes a Girona que actués amb celeritat. Ara, el que ens preocupa més és trobar una solució per al retrocés que està experimentant la sorra de les platges d’Empúries, i és un tema que també estem abordant amb Costes”, explica l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga.

Pel que fa al conjunt de la comarca, si bé els danys van ser evidents, ara fa un any alcaldes, el Consell Comarcal i la Diputació ja coincidien a valorar que l’Alt Empordà no estava entre les comarques gironines més perjudicades. Un any després aquesta valoració es confirma amb el fet que els alcaldes del litoral consultats consideren que globalment es van arreglar les destrosses provocades i que no els queden temes pendents. Els problemes més freqüents van ser la neteja de platges i els passejos inundats. “Vam tenir les plantacions del passeig destrossades, les vam reposar i vam tenir feina a netejar platges. Vam assumir-ne el cost perquè eren danys que no ens donaven accés a ajudes”, afirma Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries.La marina d’Empuriabrava també va quedar afectada i el concessionari Empuriaport SL ha hagut de destinar una partida per millorar les afectacions als dics de l’escullera. El pressupost de les obres és de 204.402 euros. A Portbou, l’alcalde, Xavier Barranco, també confirma que els danys no van ser especialment greus i que s’han arreglat. El Consorci Port de Portbou va invertir al llarg de l’any 2020 uns 210.000 euros per reparar els paviments malmesos i més afectacions. Al litoral, en tot cas, el temporal Glòria va agreujar problemes anteriors, com explica l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, referint-se al dragatge que es va fer a la bocana de Santa Margarida. “S’ha de fer regularment perquè la sorra s’hi acumula i amb el Glòria n’hi va haver molta més”, diu l’alcaldessa. Ports de la Generalitat va invertir prop de 45.000 euros per reparar els llums del passeig de l’espigó, l’escullera i les plaques del moll. A Colera, l’acumulació de sediments a la riera de Molinars va fer necessària una actuació del concessionari del Club Nàutic i s’hi han invertit 379.857 euros.

A Cadaqués l’import dels danys causats pel Glòria, segons l’informe de les afectacions ara fa un any, era un dels més elevats de l’Alt Empordà. Segons l’Ajuntament, només van arribar les ajudes de Costes de l’Estat per arreglar el pont des Sortell (es Pitxot). Un dels seus pilars i altres zones puntuals havien quedat malmesos i es van reparar. L’Ajuntament ha anat fent les reparacions de caràcter més urgent de les altres zones afectades, camins de ronda, el moll de pescadors de Portlligat, la riba des Poal i la riba Pitxot, i la neteja de les platges. Encara queden algunes coses pendents que s’aniran arreglant, conclou l’Ajuntament.

El passeig d’Empúries
L’esvoranc provocat per la llevantada va afectar un dels espais emblemàtics, i molt concorregut, de la Costa Brava per la proximitat del jaciment arqueològic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona